Bankacılık sektöründe risk yönetiminde türev ürünlerin kullanımı: Türkiye uygulaması
Use of derivative in risk management for banking sector: The case of Turkey
  1. Tez No: 631467
  2. Yazar: SİNAN TORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Risk Yönetimi, Türev Ürün Kullanımı, Banking Sector, Risk Management, Derivatives
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bankacılık sektörü, finansal sistemlerin etkin bir düzeyde işlenmesini sağlayacak uygulamaları kapsamalıdır. Buna göre finansal sistemler ve uygulamalar, temelde belirli bir riskin varlığı ve bu riskten korunma üzerine şekillenir. Bu riskten korunma amacıyla bankalar, kriz dönemlerinde daha başarılı adımlar atabilmekte ya da kriz süreçlerini kolay bir şekilde atlatabilmektedir. Diğer bir durum ise, bankaların iflas eşiğine gelmesinin önlenmesi açısından bu risklerin önlenmesi ve en iyi ölçüde mücadele edilmesi anlayışı ortaya koyulmalıdır. Araştırma kapsamında üzerinde durulan değerlendirme, Türk bankacılık sektörünün risk yönetimlerini etkin bir profilde sağlamada, türev ürünlerin kullanımı ve uygulamaların etkinliklerini belirlemedir. Bu amaçla geliştirilen çalışmada 2002-2018 yılları arasında, 17 yıllık süreç baz alınarak türev ürün uygulamalarının niteliğine bakılmıştır. Araştırma sonunda, 17 yıl sonunda düzeleceği yönünde bir değerlendirmenin yapılmasından ziyade, belirli bir dönem sonunda düzeleceğine yönelik ilişki kurulmuştur. Diğer deyişle, dönemsel değerlendirmeler baz alınarak analizin yapılması önemli kabul edilmiştir. 17 yıllık değerlendirme sonucunda net bir rakamın, analizin istatistiki düzeyde anlamsız çıkmasından dolayı verilmesi söz konusu olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The banking sector should cover practices that will ensure the efficient functioning of financial systems. Accordingly, financial systems and practices are basically formed on the existence and protection of a certain risk. In order to avoid this risk, banks can take more successful steps in crisis periods or easily overcome the crisis processes. In another case, the concept of preventing these risks and combating them to the best extent should be put forward in order to prevent banks from reaching bankruptcy threshold. The evaluation emphasized within the scope of the research is to ensure the risk management of the Turkish banking sector in an effective profile, to ensure the use of derivative products and to determine the effectiveness of applications. In this study, which is developed for this purpose, the quality of derivative product applications are examined between 2002-2018 based on 17 years process. At the end of the research, rather than making an assessment that it will improve at the end of 17 years, it is established that it would improve at the end of a certain period. In other words, it is considered important to make the analysis based on periodic evaluations. As a result of the 17-year evaluation, it is not possible to provide a clear figure due to the fact that the analysis is meaningless at the statistical level.