Orhan Kemal'in Ekmek Kavgası adlı öykü kitabında kelime grupları
Word groups in Orhan Kemal's story book named Ekmek Kavgası
  1. Tez No: 631627
  2. Yazar: SERCAN TOPCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Kemal, Ekmek Kavgası, Kelime Grupları, Sözdizimi, Orhan Kemal, Ekmek Kavgası, Word Groups, Syntax
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Evrendeki iletişimi sağlayan en etkin canlı araç olan dil, aynı zamanda millî ve kültürel bir kimlik taşıyıcısıdır. Dilin bu özelliğine bağlı olarak milletler küresel dünya yarışı içerisinde, milli benlik olgusunu en çok dil üzerinden korumaya çalışmışlardır. XX. yüzyılın ilk yarısında, İsviçreli bilim insanı Ferdinand De Saussure, dilin bağımsız bir bilim araştırma alanı olmasını sağlamış ve bu süreçten sonra dil ile ilgili bağımsız çalışmalar tüm dünyada hız kazanmıştır. Günümüz bilim dünyasında ise dille ilgili çalışmalar hem yukarıda bahsedilen sosyo-kültürel açıdan hem de dilbilimin belirlediği kuramlar açısından yapılmaktadır. Türkçe, Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna bağlı eklemeli bir dildir. Türkçede anlamı oluşturan unsurlardan biri sözcüklerin eklerle biraraya gelerek kurdukları cümle birlikleridir. Türkçenin sözdizimini kuran bu cümle birlikleri içerisinde kelime grupları önemli bir yer tutar. Kelime grupları, belirli kurallara bağlı olarak cümle içerisinde yan yana gelerek oluşturulan kelime topluluklarıdır. Yazarın söylem evreninde hangi sözcükleri seçtiği ve kaleme aldığı söz konusu kelime gruplarının çözümlenmesi ile elde edilebilir. Bu çalışmada Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Orhan Kemal'in Ekmek Kavgası adlı öykü kitabındaki“Ekmek Kavgası, Revir Meydancısı Yusuf, Mahalle Bekçisi Ali, Köpek Yavrusu, Ekmek, Sabun ve Aşk, Bir Öksüz Kız Etrafında, Bir Ölüye Dair, Bir İnsan, Teber Çelik'in Karısı ve Afaracı Hacı Ali”adlı öykülerde yer alan kelime grupları incelenecektir. Bu sayede, yazarın sık kullandığı kelime gruplarından hareketle onun söylem dünyasına ait kimi özellikler elde edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Language is the most efficient way for communication as well as it is a cultural and a national identificatory. Depending on this particular feature of language, nations have always tried to protect their national identity through their language. In the 20th century, Swedish scientist Ferdinand De Saussure helped language to become an indipendent research field; thereafter studies on language has accelarated all over the World. In today's science world, studies regarding language are carried out both in the frame of above mentioned socio-cultural aspects and the rules determined by linguistics. The Turkish language is an agglutinative language which is a member of Altaic languages family. One of the main factors creating a meaning in Turkish is that the words come together through certain suffixes and shape sentences. In those sentences, words groups, which includes two or more words that came together based on certain rules, contitutes an importance. What words an author chooses in his/her universe of discourse can be determined by analysing word groups in his/her work. In this thesis, the word groups in Orhan Kemal's“Ekmek Kavgası”, in which it includes stories named Revir Meydancısı Yusuf, Mahalle Bekçisi Ali, Köpek Yavrusu, Ekmek, Sabun ve Aşk, Bir Öksüz Kız Etrafında, Bir Ölüye Dair, Bir İnsan, Teber Çelik'in Karısı, Afaracı Hacı Ali, will be examined. It is aimed to discover some features of Orhan Kemal's universe of discourse with reference to the word groups used frequently by the author.