Bir güneş enerjisi sisteminin dağıtım sistemi güvenilirliğine etkilerinin incelenmesi
The analysis of impacts of a PV system on the distribution system reliability
  1. Tez No: 631751
  2. Yazar: SERKAN YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SITKI GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtık üretim sistemleri, Dağıtım sistemi güvenilirlik analizi, Güneş enerji sistemleri, solar energy, distribution networks, reliability analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde artan nüfus doğrultusunda talep edilen enerjinin de artmasıyla, alternatif enerji kaynaklarına yönelim artmıştır. Yönelim sonucunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yükselişe geçerken özellikle güneş enerjisinin yaygın kullanımı artmaktadır. Temiz ve ekonomik bir alternatif olarak görülen güneş enerjisinin kullanımı mevcut enerji sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Dağıtım şebekeleri enerji talep eden tüketici ile elektrik iletim sistemi arasında bulunmaktadır. Tüketici, ekonomik ve kaliteli elektrik istemektedir. Sistemde meydana gelebilecek herhangi bir arıza durumunda, arızadan sadece dağıtım şebekesinin bulunduğu bölge etkilenecektir ve bu durum istenmemektedir. Dağıtım sistemlerinin çalıştığı süre boyunca istenen görevleri yerine getirebilmesi durumuna güvenilirlik denmektedir. Dağıtım şebekelerine bağlanan her bir eleman, herhangi bir sorun meydana gelmemesi için analiz edilmelidir. Bu amaç doğrultusunda yapılan bu tez çalışmasında, dağıtım sistemine entegre edilmiş bir güneş enerjisi santralinin güvenilirlik analizi yapılmıştır. Yapılan analizin sonuçları, çalışmanın sonunda paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Currently, with the increase in demand energy in line with the growing population, the use of alternative energy sources has increased. As the use of renewable energy sources is on the rise, especially the widespread use of solar energy is increasing. The use of solar energy, which is seen as a clean and economical alternative, causes some negative effects. Distribution networks are located between the consumer demanding energy and the electricity transmission system. The consumer wants economic and quality electricity. In case of any failure that may occur in the system, only the region where the distribution network is located is affected and this situation is undesirable. Reliability is called the ability of distribution systems to perform the desired tasks during the operating period. Each element connected to distribution networks must be analyzed to avoid any problems. In this thesis, reliability analysis of a solar power plant integrated into the distribution system was performed. The results of the analysis were shared at the end of the study.