Endüstriyel tip makinalarda verimliliği artırmak için optimizasyon
Optimization to increase productivity in industrial machines
- Tez No: 631752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR NURİ SEVGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haberleşme protokolleri, Verimlilik, Endüstriyel Otomasyon, Modbus, Profibus, Canbus, Communication protocols, productivity, industrial automation, Modbus, Profibus, Canbus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Endüstri, sürekli olarak gelişen ve büyüyen bir sektördür. Endüstriyel makinaların tüm bu gelişmelere uyum sağlayarak kaliteli ürün üretebilme, güvenilir, hızlı, yüksek hassasiyetli ve maksimum verimde çalışması Endüstri sektörünün temelini oluşturmaktadır. Hassasiyet, hız ve verimin ön plana çıktığı sistemlerde otomasyon devreye girmektedir. Büyük ölçekli saha sistemlerinde bilginin hızlı bir şekilde aktarımı makinanın mekanik bileşenlerine bağlı olmakla beraber kullanılan haberleşme protokolünün hızına da bağlıdır. Aktarılan verinin büyüklüğü arttıkça, hız ters oranda hareket ederek düşmeye başlar ve makine verimliliği olumsuz yönde etkilenir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak amacı ile kompleks makinalar için geliştirilen hızlı ve güvenilir haberleşme protokolleri günümüzde yerini almıştır. Bu tez çalışmasında endüstriyel haberleşme protokollerinden endüstri sektöründe aktif kullanılan Profibus, Modbus ve Canbus üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bu üç protokol derinlemesine incelenmiş, birçok kriter üzerinden karşılaştırılarak endüstriyel makine otomasyonunda verimliliğe etkisi yönüyle karşılaştırmaları yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Fulya ASLAN, 2021
Özet (Çeviri)
The industry is a constantly evolving and growing sector. The ability of industrial machines to produce quality products by adapting to all these developments, reliable, fast, high precision and maximum efficiency work is the basis of the industry sector. Automation comes into play in systems where precision, speed and efficiency come to the fore. In large-scale field systems, the rapid transfer of information depends on the mechanical components of the machine, but also on the speed of the communication protocol used. As the size of the data transferred increases, the speed begins to fall, moving at the opposite rate, and machine efficiency is negatively affected. In order to eliminate this disadvantage, fast and reliable communication protocols developed for complex machines have taken their place today. In this thesis, a research was conducted on Profibus, Modbus and Canbus, which are actively used in the industrial sector from industrial communication protocols. These three protocols were examined in depth, compared over many criteria and compared in terms of their impact on efficiency in industrial machine automation, and the results were evaluated. FULYA ASLAN, 2021