Tarihi varlıkların sürdürülebilir turizm açısından incelenmesi: Amasya şehri örneği
The examination of historic figures in terms of sustainable tourism: The example of Amasya city
  1. Tez No: 631910
  2. Yazar: ÖZNUR AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: kültür, sürdürülebilirlik, turizm, Amasya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amasya'nın tarihi Kalkolitik Çağ'a kadar uzanmaktadır. Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, bu medeniyetlere ait birçok tarihi ve kültürel yapıyı da bünyesinde barındırmaktadır. Bu yapıların ilk günkü gibi korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemlidir. Bu çalışmada tarihi ve kültürel varlıkların mevcut durumlarının belirlenmesi, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için sürdürülebilir turizm üzerinde durulmuştur.Swot Analizi yöntemi kullanılarak turizmin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditler üzerinde durulmuştur. Çalışma sonunda tarihi varlıkların gelecek nesillere aktarılmasında bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarının önemli olduğu kanısına varılmıştır.Bu eserlerin korunması için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The history of Amasya city goes back to several civilizations from past to present, embodies many historical and cultural structures belong to those civilizations. It is extremely important to protect these structures and transfer to the next generation. This study points out the current situation, the protection and transfer to the next generation of historical and cultural structures. It is based on the strength and weaknesses and threats of tourism applying Swot Analysis method. In the conclusion of the study, it is deduced that the transfer, restoration and maintenance of historical structures is importtant. In this study, the solution offers are presented to protect these structures. Key Vocabulary: culture, sustainability, tourism, Amasya