HITPMM-TR: En iyi uygulamalara dayanan bir hibrit bilişim proje yönetim metodu
HITPMM-TR: A hybrid IT project management method based on best practices
  1. Tez No: 632062
  2. Yazar: MURAT KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Projeleri, Proje Yönetim Metodu, Hibrit Metodolojiler, Tasarım Bilimi Araştırması, PMBOK, PRINCE2, Çevik Proje Yönetimi, Kritik Başarı Faktörleri, Nitel Araştırma, Yarı Yapılandırılmış Yüz Yüze Görüşmeler, IT Projects, Project Management Method, Hybrid Methodologies, Design Science Research, PMBOK, PRINCE2, Agile Project Management, Critical Success Factors, Qualitative Research, Semi-Structured Interviews
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde bilişim alanında yürütülen projelerin çoğunluğu tamamlanamamakta veya zaman, bütçe ve performans kriterlerini karşılayamamaktadır. Projelerin etkin olarak yönetimi maksadıyla, yaygın olarak istifade edilen çok sayıda rehber, bilgi tabanı, standart ve metot bulunmaktadır. Ancak, bilişim projelerinin kendine has özelliklerinden dolayı bilişim alanına yönelik özel bir metoda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, bilişim projelerine yönelik çevik ve geleneksel yaklaşımları birlikte ele alan hibrit bir proje yönetim metodu önermektedir. Geliştirilen metot; prensip, bilgi alanı, süreçler ana bileşenleri ile roller ve sorumluluklar, dokümanlar, yetkinlikler ve kritik başarı faktörleri tamamlayıcı bileşenlerinden oluşmaktadır. Metodun geliştirilmesinde tasarım bilimi araştırmasından istifade edilmiştir. Problemin ortaya konulmasını müteakip literatür taraması neticesinde PRINCE2 Proje Yönetim Metodu en uygun başlangıç çözüm olarak belirlenmiştir. Dünyada Kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan ve uzun yıllardır yapılan çalışmaların ürünü olan proje yönetim bilgi tabanı, rehber, standart ve metotları ile bilişim alanında yaygın olarak kullanılan diğer en iyi uygulamalar ve bilişim projeleri kritik başarı faktörlerinden faydalanılarak, tasarım bilimi araştırmasında kullanılan geliştirme modelleri ile metot adım adım geliştirilmiştir. Metodun doğrulanması için tecrübeli proje yöneticileri ve proje yönetimi alanında çalışan akademisyenler ile yapılan yarı yapısal yüz yüze görüşmelerden istifade edilmiştir. Nitel analiz neticesinde elde edilen bulgular ile hem metot doğrulanmış hem de analiz sonuçlarından istifade edilerek bilişim proje yönetim metoduna son hali verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The majority of the IT projects today either completely fail or fail to comply with time, budget or performance criteria. There are several standards, Bodies of Knowledge (BOK) and methods in the project management area developed by different organizations to manage projects more effectively. However, there is a requirement for domain-specific Project Management Method in IT area due to distinct characteristics of IT Projects. This study proposes a hybrid project management method including both traditional and agile approaches to managing IT projects effectively. The method is composed of the principles, knowledge areas and processes main building blocks as well as roles and responsibilities, critical success factors, documents and competencies complementary building blocks. To develop the IT project management method, Design Science Research has been utilized. Following the definition of the problem, PRINCE2 Project Management Method is identified as the best possible initial solution. Then, the method has been developed step by step by using Design Science Research Development Models, utilizing Worldwide well-known and recognized current standards, bodies of knowledge and methods in the project management area, as well as other best practices in information systems domain and IT projects critical success factors. To validate the method, semi-structured face to face interviews are conducted with experienced project managers and academicians working on IT project management area. The method has been finalized by the findings obtained as a result of qualitative analysis.