Motion perception in multiclustered environments
Çok kümeli ortamlarda hareket algısı
  1. Tez No: 632185
  2. Yazar: KHALED AL KAMHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Psikoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hareket Algısı, Algısal Örgütleme, Dikkat, Motion Perception, Ensemble Perception, Attention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ortamdaki nesneleri tanımlama becerisi tüm canlılar için temel bir gerekliliktir. Nesnelerin nicelikleri (boyut, renk, duruş, vb.) ve ortamla entegre olma oranları bir nesneyi tanımlamada belirgin şekilde önemlidir. Psikoloji ve nöropsikoloji alanlarındaki kapsamlı delillere rağmen çeşitli niceliklerin nesne tanımlamadaki katkıları tam olarak belirlenememiştir. Nesne tanımlama beyin için kolay bir görev olsa da özellikle kalabalık bir görsel sahnede bu görev zorlaşıyor – hedef nesnenin etrafı benzeşik başka nesnelerle çevrildiği zaman meydana gelen algısal bir olay. Nesnelerin birbirine benzerliği arttıkça hedef nesnenin tanımlanması güçleşir. Bu tezde kümelerden oluşan kalabalık bir görsel sahnede hedef objenin tanımlanmasına etki eden küresel ve yerel özellikleri inceledik. Bu inceleme için benzer uyarıcı ölçümleri (ör. yoğunluk, mesafe, boyut) tüm görsel sahne için küresel olarak, hedef nesne ve/veya küme için yerel olarak hesaplandı. Yoğunluk ölçümlerinin (ör. küme sayısı) performansa küresel bir etkisi olduğunu tespit ettik. Küresel ve yerel dış merkezliliğin ve boyutun da aynı şekilde belirgin etkileri olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
The ability to recognise objects in the environment is a fundamental process for all living beings. The features of the objects (size, color, location, etc) in addition to their integration with the environment play a significant role in identifying the object. Despite the extensive evidence in psychology and neuropsychology, the exact contribution for various features to recognition is still inconclusive. Although it is an easy task for the brain to identify an object, it remains difficult to identify an object in a crowded scene – a perceptual phenomenon where having similar flankers around a target object decreases the visual acuity of the target. The more the objects are similar to each other, the more difficult it is to identify the target object. In this thesis, we focused on studying the effect of global and local features in a crowded scene of multiple clusters on detecting the target object. To achieve this, similar stimulus metrics (e.g. density, distance, size) are calculated globally for the entire scene and locally for the target object and/or cluster. We found a global effect of the density metrics (e.g. the number of clusters) on performance. We also found a significant effect on global and local aspects of eccentricity and size metrics.