Medikal istihbaratın önemi ve işlevselliği
The importance and functionality of medical intelligence
- Tez No: 632202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SEREN YEŞİLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihbarat, İstihbarat Çalışmaları, Medikal İstihbarat, Güvenlik, Ulusal Güvenlik, Uluslararası Güvenlik, Pandemi, COVID-19, Dezenformasyon, Askeri Medikal İstihbarat, MEDİS, Intelligence, Intelligence Studies, Medical Intelligence, Security, National Security, International Security, Pandemic, Covid-19, Disinformation, Military Medical Intelligence, MEDINT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezde, medikal istihbaratın tarihsel gelişim seyrindeki önemi ve işlevselliği araştırılmıştır. İstihbarat çalışmaları alanında yapılan önceki araştırmalarda medikal istihbaratın ulusal güvenliğin teminindeki rolüne yeterince yer verilmediği, mevcut medikal istihbarat çalışmaları kapsamının ise askeri ve bulaşıcı hastalıklar alanı ile sınırlı kaldığı görülmüştür. İlaveten medikal istihbaratın, istihbarat alanlarının ana başlıkları arasında yer almadığı ve istihbarat örgütlerinin, medikal istihbarat görevini tıp dünyasına devrettiği anlaşılmıştır. Bu araştırmanın özgünlüğü; ulusal güvenliğin sağlanmasında medikal istihbaratın rolünün, kullanım alanlarının ve işlevselliğinin irdelenerek, medikal istihbarat biriminin istihbarat örgütlerinin kurumsal yapılanmalarına dâhil edilmesini öngörmesinden ve istihbarat çalışmaları yazınındaki boşluğun doldurulmasına katkı sağlamasından ileri gelmektedir. İkinci Dünya Savaşı ve sonrası dönemde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile küreselleşmenin hızlı ve yaygın etkisi, ülkelerin güç ve tehdit algılamalarında köklü değişimlere yol açmıştır. Bu değişim, milli gücün sadece askeri kabiliyetlerden ibaret olmadığını; devletin haiz olduğu imkân ve kabiliyetlerin toplamından meydana geldiğinin idrakini açığa çıkarmıştır. Dolayısıyla yeni konjonktür, milli güç unsurlarının tespiti ve istifadesi için istihbarat örgütlerinin günün şartlarına uygun şekilde yeniden yapılanmalarını zaruri kılmıştır. Bu bağlamda, tezde, medikal istihbaratın ulusal güvenlikteki önemi ve işlevselliği dönemsel koşullar ve gelişmeler referans alınmak suretiyle örnek vakalar üzerinden irdelenmiştir. Tez, ulusal güvenliğin ve bilahare ulusal çıkarların sağlanması için ülkenin medikal alandaki imkân ve kabiliyetlerinin ve bu yönüyle medikal istihbaratın bir milli güç unsuru olarak değerlendirilmesi ve istihbarat literatüründe medikal istihbarata daha fazla yer verilmesi gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the significance and functionality of medical intelligence is investigated. In the previous researches, it has been seen that the role of medical intelligence in ensuring national security has not been adequately addressed in the field of intelligence studies and that the scope of current medical intelligence studies has been limited to the field of the army and infectious diseases. Furthermore, it is understood that medical intelligence is not among the main topics of intelligence fields and that most intelligence organizations leave medical intelligence duty to the medical world. The peculiarity of this research is that it foresees the inclusion of the medical intelligence unit in the institutional structures of the intelligence organizations by examining the role, usage areas and functionality of medical intelligence in providing national security and contributes to filling this gap in the literature of intelligence studies. With the globalization and the advances in science and technology in the Second World War and the post-war period, countries' perceptions of power and threat have changed. With this change, the fact that the national power is not only composed of military capabilities but also the sum of all national capabilities and power elements of the state has made it necessary for the intelligence organizations to be structured in this direction in order to ensure the security of the country. Thus, the importance and functionality of medical intelligence in national security are addressed through the cases studies that took place in that period. The research has shown that medical intelligence should be considered as a national power factor in order to ensure national security and in intelligence literature should also be given more places for medical intelligence.