Çağdaş epistemolojide a priori problemi
A priori problem in contemporary epistemology
  1. Tez No: 632223
  2. Yazar: DEMET ERKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SULTAN MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: A priori, A Posteriori, A priori gerekçelendirme, Emprisizm, Rasyonalizm, A priori, A Posteriori, A priori Justification, Empiricism, Rationalism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bilginin kaynağı konusu temelinde ortaya çıkan a priori problemi tartışmasında rasyonalistler ve emprisistler olmak üzere iki yaklaşım karşımıza çıkar. Geleneksel epistemolojide problem bilginin kaynağının ne olduğu temelinde işlenirken, günümüz epistemolojisinde gerekçelendirme kaynaklarının ne olduğu sorusu çerçevesinde tartışılır. Çağdaş rasyonalistler a priorinin yanlışlanabilir olduğunu öne sürerek, bilişsel süreçlerle açıklamaya çalışır. Ancak a priorinin doğası, bu açıklamalar temelinde emprisistler tarafından muğlak bulunarak eleştirilmiştir. Emprisistler bu eleştirileriyle birlikte, argümanlarında bilginin kaynağı olarak a prioriyi yadsıyarak, tüm bilginin kaynağının deneyim olduğunu öne sürerler. Bu çalışmanın amacı, a priorinin tamamen yok sayılamayacağını ve bilginin ilerleyebilmesi için de deneyimin a priori olarak işleyen bir sürece eşlik etmesi gerektiğini savunmaktır.
Özet (Çeviri)
In the discussion of a priori problem, that arises on the basis of the source of information, we encounter two approaches, rationalists and empricists. While the problem traditional epistemology is processed on the basis of what the source of knowledge is, it is discussed in today's epistemology within the framework of the question of what justification sources are. Contemporary rationalists try to explain by cognitive processes, arguing that a priority is falsifiable. However, the nature of the a priori has been criticized by empricists for being ambiguous on the basis of these explanations. With these criticisms, the empiricists ignore a priori and claim that the source of all knowledge is experience. The aim of this study is to argue that a priori cannot be completely ignored and that experience must accompany a process that functions a priori in order for knowledge to progress.