Sermaye ve para piyasalarında kullanılan indikatörlerin 2015-2019 dönemi performans analizi
Performance analysis of indicators used in capital and monetary markets on the period of 2015-2019
- Tez No: 632248
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Piyasaları, Forex, İndikatör, Performans Analizi, Teknik Analiz, Stock Market, Forex, Indicators, Performance Analysis, Technical Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez çalışması, sermaye ve para piyasalarının tarihsel gelişim sürecini ve bugünkü yapısını ortaya koymakla birlikte, özellikle yatırımcıların alım ve satım aşamalarında kullandıkları analiz yöntemlerini incelemektedir. Teknik ve temel analiz yöntemleri, kullanımları ile birlikte sunulmuştur. Teknik analiz yöntemlerinden indikatörlerin oluşumuna ve kullanımına yer verilen çalışmada, daha sonra MACD, EMA, PSAR ve MOST indikatörlerin varsayılan parametreleri ile oluşturduğu sinyalizasyon sistemlerinin, 2015-2019 döneminde, BIST100 endeksinde ve USD/TRY paritesinde performanslarının analizleri ortaya konmuştur. BIST100 endeksinde yapılan analizlerde en verimli sonuçlara MOST indikatöründe ulaşılmış, EMA indikatörü de endeks üstü getiri sağlamıştır. MACD ve PSAR indikatörlerinin bu analizlerde verimsiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. USD/TRY paritesinde yapılan analizlerde, ise test edilen indikatörlerin tamamı verimsiz bulunmuş, temel analize konu olan verilerin daha etkili sonuçlar doğurabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Analizler neticesinde dünyada ve ülkemizde yer alan yatırımcıların karar alama aşamasında yoğun olarak kullandıkları indikatörlerin TL bazlı varlıklarda kullanımının sorgulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study reveals the historical development process and current structure of the capital and money markets, but also examines the analysis methods used by investors especially in the buying and selling stages. Technical and financial analysis methods are presented with their use. In the study, which included the formation and use of indicators, which are among the technical analysis methods, the analysis of the performance of the signaling systems formed by the default parameters of MACD, EMA, PSAR and MOST indicators, in the BIST100 index and USD/TRY parity has been revealed. In the analysis made in BIST100 index, the most productive results were achieved in the MOST indicator, and the EMA indicator also provided above-index returns. It is concluded that MACD and PSAR indicators are inefficient in these analyzes. In the analyzes made in USD/TRY parity, all of the tested indicators were found to be inefficient and it was concluded that the data subject to the financial analysis may have more effective results. As a result of the analysis, it was concluded that the usage of the indicators used by investors in the world and in our country, during the decision making phase in TL based assets should be questioned.