Gastrointestinal stromal tümörlerde malign davranış riskini belirlemede immünohistokimyasal olarak PHH-3, P53'ün değerlendirilmesi
Evaluation of PHH-3, P53 immunohistochemically in determining the risk of malignant behavior of gastrointestinal stromal tumors
  1. Tez No: 632391
  2. Yazar: EMRE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TUĞRUL ERUYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal sistem, gastrointestinal stromal tümör, AFIP risk skoru, Kİ-67, p53, PHH3, ING4, PIN1, Gastrointestinal system, gastrointestinal stromal tumor, AFIP risk score, KI-67, p53, PHH3, ING4, PIN1
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gastrointestinal stromal tümörlerde malign davranış riskini belirlemede immünohistokimyasal olarak PHH-3, p53'ün değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda Ocak 2006-Ocak 2020 tarihleri arasında GİST tanısı almış olguların demografik, histopatolojik, İHK'sal bulguları değerlendirilmiş; p53, PHH3, ING4 ve PIN1 İHK'sal belirteçleri ile malign biyolojik davranış riski öngörülmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bölümümüzde tanısı konulan 97 GİST olgusuna ait arşiv materyalleri ve patoloji raporları tekrar incelendi; hastane otomasyon sisteminden ve hasta dosyalarından nüks/metastaz, sağkalım ve ek tümör varlığına yönelik veriler toplandı. Halihazırda yapılmış olan İHK'sal belirteçler tekrardan değerlendirildi. p53, PHH3, ING4 ve PIN1 İHK belirteçleri uygulandı. Elde edilen veriler arasındaki istatistiksel ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: Nüks/metastaz ile tümör çapı, mitoz sayısı, sellülaritelerine göre ayrılan tümör alt tipleri, tümör kapsül rüptürü, AFIP risk skoru, Ki-67 proliferasyon indeksi ve PHH3 arasında anlamlı istatistiksel ilişki izlendi. Sağkalım ile AFIP risk skoru, Ki-67 proliferasyon indeksi, p53 boyanma yüzdesi, PHH3 ve ING ekspresyon düzeyi arasında anlamlı istatistiksel ilişki izlendi. AFIP risk skoru ile sellülaritelerine göre ayrılan tümör alt tipleri, nekroz, Ki-67 proliferasyon indeksin, PHH3 ve ING4 ekspresyon düzeyi arasında anlamlı istatistiksel ilişki izlendi. PHH3 İHK belirtecinin,“hot spot”alanların bulunmasını kolaylaştırdığı, mitoz sayımınında yanlışlıkları minimize ettiği ve mitoz sayımını daha objektif hale getirdiği görüldü. Sonuç: Ki-67 proliferasyon indeksi, PHH3 ve ING4 ekspresyon düzeyinin AFIP risk skorunun daha kolay tahmin edilmesi sağladığı, TKİ kullanımı gereken hasta seçimini kolaylaştırdığı; ayrıca sağkalımın tahmini konusunda klinisyenlere yol gösterici olduğu görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of PHH-3, p53 immunohistochemically in determining the risk of malignant behavior of gastrointestinal stromal tumors Introduction and Aim: In our study, the demographic, histopathological, and IHC findings of the patients diagnosed GIST between January 2006 and January 2020 in Kocaeli University Medical Faculty Department of Medical Pathology Departmant were evaluated. The risk of malignant biological behavior was tried to be predicted with p53, PHH3, ING4 and PIN1 IHC markers. Material and Method: Archive materials and pathology reports of 97 GIST cases diagnosed in our department were re-examined. Data for recurrence / metastasis, survival and presence of additional tumors were collected from the hospital automation system and patient files. The IHC markers that have already been made were reevaluated. p53, PHH3, ING4 and PIN1 IHK markers were applied. Statistical relationships between the data obtained were evaluated. Results: There was a statistically significant relationship between recurrence / metastasis and tumor subtypes which were separated by and cellularity, tumor capsule rupture, AFIP risk score, Ki-67 proliferation index and PHH3. There was a significant statistical relationship between survival and AFIP risk score, Ki-67 proliferation index, p53 staining percentage, PHH3 and ING expression level. A significant statistical relationship was observed between AFIP risk score and tumor subtypes which were separated by and cellularity, necrosis, Ki-67 proliferation index, PHH3 and ING4 expression level, The PHH3 IHC marker was found to facilitate the finding of hot spot areas, minimize incompatibility in mitosis count and make mitosis count more objective. Conclusion: Ki-67 proliferation index, PHH3 and ING4 expression level provides easier prediction of AFIP risk score and facilitates the selection of patients who need TKI; In addition, it was concluded that it was a guide for clinicians in predicting survival.