Nöropazarlama ve ambalaj tasarımı
Neuromarketing and packaging design
  1. Tez No: 633120
  2. Yazar: ELİF ARZEN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATIF POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Nöropazarlama, Ambalaj, Ambalaj Tasarımı, Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, Marketing, Neuromarketing, Packaging, Packaging Design, Graphic Design, Visual Communication Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Her geçen gün gelişimini sürdürmekte olan pazarlama günümüzde de gelişmeye ve tüketiciyi etkileme konusunda yeni yaklaşımlar üretmeye devam etmektedir. Geleneksel pazarlama anlayışında tüketicilerin tercihlerinde gerçekçi kararlar verdiği düşüncesi ile tüketici karar verme süreci anlaşılmaya çalışılmıştır. Ancak bu anlayışta tüketicinin pazarlama uyaranlarına karşı verdiği tepkiler, bu tepkilerin analizi ve tercihlerinin asıl sebeplerinin ortaya çıkarılması pek mümkün olmamıştır. Tüketiciler, karar verme ve satın alma aşamasında satın alacakları ürün tercihinde özellikle anlık ya da alışkanlıkları yönünde alışveriş yapmakta, beyinlerinin bilişsel değil duygusal süreçlerini kullanarak karar vermektedirler. Böylece daha isabetli ve daha etkili karar alarak en yüksek rekabet avantajına sahip olmada nöropazarlamanın önemi ortaya çıkmaktadır. Nöropazarlama tüketicinin zihinsel süreçlerini anlamak üzere merkezi ve otonom sinir sisteminin tepkilerinin ölçülebildiği cihazlar kullanılarak verilmek istenen mesajın açık ve net bir şekilde hedefe ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilen bir araştırma yöntemidir. Bu bağlamda araştırma kapsamında nöropazarlamanın ambalaj tasarımı üzerine yansımalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ise pazarlama, nöropazarlama, tasarım, grafik tasarım, ambalaj tasarımı ve çeşitleri araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Araştırmada, nöropazarlama konusundaki litaratür incelemelerinden elde edilen kaynak yoğunluğuna rağmen, ambalaj tasarımında nöropazarlama yönteminin incelenmesindeki yetersizlik araştırmanın önemini arttırmaktadır. Sonuç olarak elde edilen bilgilerin yasal anlamda doğru adımlar takip edilerek kullanılması halinde nöropazarlama uygulamalarının şirketlere yüksek oranda avantaj sağlayacağı düşünülmektedir. Pazara sunulacak olan ürünlerin ambalaj tasarımları, tüketiciler üzerinde beklenilen etkiyi yaratmıyorsa o ürün piyasaya sürülmeden önce yani daha başlangıç aşamasındayken, ambalaj tasarımının değiştirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan araştırmalarda nöropazarlama uygulamalarının kullanıldığı farklı alanlara rastlanılmış ancak ambalaj tasarımı alanında yeteri kadar uygulamasının olmadığı da dikkat çekmiştir. Nöropazarlama araştırma ve uygulamalarının ilerleyen dönemlerde ambalaj tasarımı alanında kullanılan klasik yöntemlerin aksine çok daha etkili ve geçerli bir yöntem olarak kabul göreceği ve bilindik yöntemleri geride bırakacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Marketing, which continues to develop day by day, continues to develop and to produce new approaches to influence the consumer. In the traditional marketing approach, the consumer decision making process is tried to be understood with the idea that the consumers make realistic decisions in their preferences. However, in this understanding, it was not possible to reveal the reactions of the consumer against the marketing stimuli, the analysis of these responses and the main reasons for their preferences. Consumers, in their decision making and purchasing phase, make purchases in the direction of their momentary or habits, and decide by using their brains' emotional rather than cognitive processes. Thus, the importance of neuromarketing becomes apparent in having the most competitive advantage by making more accurate and more effective decisions. Neuromarketing is a research method that can control whether the message desired to be delivered clearly and clearly has reached the target by using devices that can measure the reactions of the central and autonomic nervous systems in order to understand the mental processes of the consumer. In this context, it is aimed to examine the reflections of neuromarketing on packaging design within the scope of the research. For this purpose, marketing, neuromarketing, design, graphic design, packaging design and its varieties constitute the scope of the research. Despite the resource intensity obtained from the literature review on neuromarketing, the insufficiency in the analysis of the neuromarketing method in packaging design increases the importance of the research. As a result, it is thought that neuromarketing practices will provide a high level of advantage to the companies if the information obtained is followed by legally correct steps. If the packaging designs of the products to be offered to the market do not have the expected effect on the consumers, it is aimed to change the packaging design before the product is launched, that is, at the beginning stage. In the researches, different areas where neuromarketing applications were used were encountered, but it was also noted that there were not enough applications in the field of packaging design. It is anticipated that neuromarketing research and applications will be accepted as a more effective and valid method and will surpass the known methods in contrary to the classical methods used in the field of packaging design.