İbn Sînâ'nın doğa felsefesinde sonsuzluk
Infinity in Ibn Sīnā's natural philosophy
  1. Tez No: 633145
  2. Yazar: FURKAN FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EŞREF ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Sînâ, doğa felsefesi, büyüklük, bölünme, ekleme, cisim, hareket, zaman, sonsuzluk
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam ve Türk Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, İbn Sînâ'nın sonsuz kavramını doğa felsefesi sınırları içerisinde nasıl ele aldığı araştırılmaktadır. Çalışmamızın iddiası, İbn Sînâ'nın geliştirdiği özgün sonsuzluk yaklaşımıyla kendisinden önce çözülemeyen problemleri çözmüş olmasıdır. Bunun için öncelikle ilk bölümde sonsuz kavramının İbn Sînâ öncesi dönemde geçirdiği önemli dönüşümler ve bu dönüşümler esnasında çözümsüz kalan problemler ele alınmaktadır. Daha sonra ikinci bölümün ilk kısmında, İbn Sînâ'nın sonsuz kavramına yaklaşımı ele alınmaktadır. İkinci kısmında ise İbn Sînâ'nın cismin bölünme ve ekleme bakımından sonsuzluğuna yaklaşımı araştırma konusu kılınmaktadır. Üçüncü kısmında cismin en genel iki arazından biri olan hareketin bölünme ve ekleme bakımından sonsuzluğunun İbn Sînâ felsefesinde ele alınış biçimi araştırılmaktadır. İkinci bölümün son kısmında ise İbn Sînâ tarafından hareketin ölçüsü olarak nitelenen zamanın bölünme ve ekleme bakımından sonsuzluğu araştırma konusu kılınmaktadır. Her üç kısımda da araştırılan kavramların bölünme bakımından sonsuzluğu ilgili kavramın mahiyetiyle doğrudan ilişkili olduğu için ilgili bölümlerde kavramların mahiyeti ve bölünme bakımından sonsuzluğu birlikte ele alınmakta ve çalışma böylece sonlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines how İbn Sīnā treats infinity within the borders of natural philosophy. The main claim of our work is that İbn Sīnā with his original infinity approach solved the problems that could not be solved before him. For this purpose, firstly, the important transformations of the concept of infinity in the pre-İbn Sīnā period and the problems that remain unsolved during these transformations are discussed. Then, in the first part of the second chapter, İbn Sīnā's approach to the concept of infinity is discussed. In the second part, the approach of İbn Sīnā to the infinity of the bodies in terms of division and addition is made the subject of research. In the third part, the infinity of the movement, one of the two most general accidents of the body, in terms of division and addition, is handled in the philosophy of İbn Sīnā. In the last part of the second chapter, the eternity of time, which is described as the measure of movement by İbn Sīnā, in terms of division and addition, is made the subject of research. Since the infinity of the concepts explored in all three parts in terms of division is directly related to the nature of the relevant concept, the concept and the infinity of the concepts in terms of division are handled together and the study is concluded. Key Word: İbn Sīnā, natural philosophy, magnitude, division, addition, movement, time, infinity.