Kur'an'da korku kavramının psikolojik boyutu
Psychological dimension of the fear concept in the Qur'an
  1. Tez No: 633144
  2. Yazar: KELEŞ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ACAR ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, korku, Kur'an'da korku çeşitleri, korkunun psikolojik boyutu, Religious Psychology, Fear, Types of fear in the Qur'an, Psychological dimension of fear
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, Kur'an'da geçen korkuların neler olduğunu, ondaki korku ifade eden kavramların Din Psikolojisi ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlamıştır.“Kur'an'da Korku Kavramının Psikolojik Boyutu”adıyla yapılan bu çalışmada hem dini hem de psikolojik literatürden yararlanılmıştır. Öncelikle genel psikolojinin korku anlamı taşıyan kavramları incelenmiştir. Daha sonra Kur'an'da geçen korku ifade eden kavramlar semantik tahlile tabi tutularak korkunun Kur'an'daki çeşitleri ortaya konulmuştur. Bu araştırma, dini duygu, düşünce ve yaşam ile ilgili olarak son derece sınırlı bir durumda kalmaktadır. Konusu, elem duygularından sadece korkuyla sınırlanırken, Kur'an-ı Kerim üzerine bir metin araştırması olma özelliği de taşımaktadır. Neticede insan psikolojinin temel özelliklerinden biri olan korkunun, Kur'an'da çeşitli psikolojik boyutlarda ve değişik adlarda geçtiği görülmüştür. Bu doğrultuda araştırmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, sınırlıkları, amacı ve yöntemi belirlenmiştir. Birinci bölümde; korku konusu ele alınmıştır. Korkunun tanımı, çeşitleri, nedenleri, sonuçları, korku ile başa çıkabilme hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, korku ile ilgili kuramlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, Kur'an'da korku anlamı taşıyan kavramlar ve Kur'an'da geçen korkular ele alınmıştır. Sonuç bölümündeyse araştırmadan elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; to reveal the fears in the Qur'an, the relationship between the concepts expressing fear and the Psychology of Religion. In this research, which was carried out under the name of the“Psychological dimension of the concept of fear in the Qur'an”, both religious and psychological literature were used. First of all, the concepts of general psychology bearing fear are examined. Later, the concepts expressing fear in the Qur'an were subjected to semantic analysis and the types of fear in the Qur'an were revealed. This research remains extremely limited in relation to religious emotion, thought and life. While its subject is limited only by fear from emotions, it also has the feature of being a text research on the Quran. As a result, it has been observed that fear, one of the basic features of human psychology, has emerged in various psychologic dimensions and in various terms in the Qur'an. This research consists of introduction and three parts. In the introduction ; The subject, scope, purpose and method of the research are emphasized. In the first part, the issue of fear is discussed.It is given information about the definition, types, causes, consequences of fear and coping with fear. In the second part, ıt is dwelled on theories which are about fear. In the third chapter, the concepts that have the meaning of fear in the Qur'an are discussed and the types of fear are mentioned. In the conclusion part , the results obtained from the research are included.