Bilişim suç aracı olarak mobil/akıllı telefon kullanımı: Adana örneği
Mobile/smartphone as crime tool for informatics: Adana example
- Tez No: 633452
- Danışmanlar: PROF. DR. METE KORKUT GÜLMEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefona, Suç, İnternet, Hack, Medya, Smartphones, Crime, Internet, Hacking, Media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yirmi birinci yüzyılın en önemli icatlarından biri akıllı telefonlardır ve insanların hayatlarında önemli bir rol oynamaktadırlar. Telefonla sesli konuşma, görüntülü konuşma ve arama, haberleşme, internet bankacılığı, cep bankacılık işlemleri, internet alış-verişleri, e-devlet, e-bilet, sınav belgeleri, sınav sonuçları, medya paylaşımları, mesajlaşma gibi örnekler, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla giderek artmıştır. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla, insanların günlük yaşamlarını basitleştirmesine rağmen, beraberinde olumsuzlukları da getirmiştir. Kötü amaçlı akıllı telefon kullanımı hukuki sorunlarında artmasına ve kullanıcıların problem yaşamalarına da neden olmaya başlamıştır. Günümüzde akıllı telefonlarla yapılan suçlar da artmıştır. Genellikle mobil hırsızlık, mobil dolandırıcılık, mobil hack, hizmet engelleme saldırısı vb. gibi bir suçlarda artışlar meydana gelmeye başlamıştır. Bu çalışmada temel olarak, akıllı telefonlar kullanılarak işlenen suçlara odaklanılmıştır. Çalışmada kullanıcıların akıllı telefonla ilgili yaşadıkları ve suç teşkilden olayları yaşayıp yaşamadıklarıyla ilgili bilgiler toplamak amacıyla anket hazırlanmış ve anketörlerin cevaplaması için sorular yöneltilmiştir. Katılımcılara akıllı telefonların kullanımı ve bu cihazları kullanırken karşılaştıkları sorunlarla ilgili sorul arlan soruların cevapları SPSS (23) istatistik programı ile analiz edilmiştir. Akıllı telefon kullanımından dolayı katılımcıların karşılaştıkları sorunlar, geçmiş literatür ve resmi kurumların özellikle de hukuktaki çözüm sisteminin bu tür sorunları nasıl çözdüğü ile ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Çalışma sonunda, akıllı telefonların kullanıcılar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla toplumu bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve olumsuz durumlara karşı kendilerini nasıl savunmaları gerektiği hususunda davranış değişikliği kazandırma amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important inventions of the twenty-first century are smartphones. They play an important role in people's lives. Telephone conversations, video chat and call, communication, internet banking, mobile banking transactions, internet shopping, e-government, e-ticket, exam documents, exam results, messaging etc have gradually increased the demand and usage of smartphones. Although smartphones simplify the daily lives of people, they have brought so many negative effects in the lives of the users. Malicious usage of smartphones has rapidly in the recent years. Nowadays crimes committed due to the usage of smartphones have also increased for example mobile phone theft, mobile fraud, mobile hacking, denial of service attack etc. Increase in such crimes has begun to occur in the recent years. This study mainly focuses on crimes committed by use of smartphones. In this study a questionnaire has been prepared to collect information about users' experience of smartphones, any problems faced while using smartphones and any kind of crimes committed while using smartphones. The answers to the questions given by the participants about the use of smartphones and the problems they encountered while using these devices were analyzed with the SPSS (23) statistics program. The problems faced by the participants due to malicious usage of smartphones are discussed in detail with the past literature and also laws made by official institutions of the government for example how the judicial system solves such problems. The purpose of this study is to the show the malicious usage of the smartphones and crimes committed by the use of smartphones by some of smartphone user. The aim of this study is to inform the society and raise awareness about the malicious smartphones users and crimes that can be committed by the use of smartphones and also how people can defend themselves against malicious smartphone users as well as how these negative effects can be reduced and solved.