Tavşan diz kıkırdak defekti modelinde statik manyetik alanın kıkırdak iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of static magnetic field on cartilage healing in the rabbit knee cartilage defect model
  1. Tez No: 633692
  2. Yazar: KADİR TATLISU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT OZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kıkırdak defekti, Statik Manyetik Alan, Osteokondral Lezyon, Hayvan Modeli, Cartilage Defect, Static Magnetic Field, Rabbit Knee, Osteochondral Lesion, Experimental Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada biz tavşanda diz kıkırdak defekti modeline uygun olarak medial femoral kondil eklem kıkırdağında tam kat oluşturulan dairesel kondral lezyonun iyileşmesi üzerine statik mantetik alanın etkisinin ne yönde olabileceği sorusunu değerlendirdik. Araştırma neticesinde ucuz ve cerrahi olarak uygulaması kolay olan SMA nın kondral lezyonların iyileşmesinde diğer eklem içi uygulanan ajanlara ve cerrahi yöntemlere bir alternatif olup olamayacağı bilgisine ulaşılması amaçlanmıştır. Metod: Çalışmamızda 15 adet tavşan kullanılmıştır. Tavşanların sağ dizlerinin medial kondilleri SMA grubunu, sol dizlerin medial kondilleri ise kontrol grubu oluşturacak şekilde planlandı. Çalışma süreci başında iki tavşanın ölmesi üzerine çalışmaya on üç tavşan (26 diz) ile devam edildi. Tavşanların her iki diz femur medial kondiline 5 mm çapında 5 mm derinliğinde osteokondral defekt oluşturuldu. Tavşanların SMA grubunu oluşturan sağ dizdeki defektin merkezine 3 mm çap 6mm derinliğinde manyetik alan özelliği 35mT olan nikel kaplı silindirik mıknatıs defekte sıfır olacak şekilde yerleştirildi. Kontrol grubunu oluşturan sol diz medial kondile 5 mm çapında 5 mm derinliğinde defekt oluşturuldu. Onikinci hafta sonunda tavşanlar sakrifiye edildi. Tavşanların her iki diz femoral kondilleri çıkarıldı. Femur medial kondil kıkırdak dokusundaki makroskopik değişiklikler ICRS makroskopik değerlendirme skalası kullanılarak değerlendirildi. Histolojik değerlendirme ICRS 1 ve ICRS 2 histolojik değerlendirme skalasına göre yapıldı. Bulgular: ICRS makroskopik değerlendirme skalasına göre her iki grup karşılaştırıldığına toplam skorda ve değerlendirme skalasının diğer alt kategorilerindeki skorlarda SMA lehine anlamlı bir sonuç bulamadık (p >0.05). ICRS 1 ve 2 histolojik değerlendirme skorlarında ise tüm alt kategorilerindede artış anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Toplam ICRS 1 ve ICRS 2 histolojik değerlendirme skorlarının arasındaki fark yine anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Tavşanlarda 35 mT değerindeki SMA diz osteokondral defekt modelinde kıkırdak iyileşmesi üzerinde olumlu etkisinin olmadığı makroskopik ve histolojik olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we assessed the effect of static magnetic field will be administere on healing of a full-thickness circular chondral lesion in the medial femoral condyle joint cardilage according to the knee cartilage defect model in rabbit. In the result of research, it has been aimed whether SMA, which is easy for practising as cheap and surgery, will be a choice of another intra articular agents and surgical methods on the healing of chondral lesion. Method: 15 rabbits were used in our study. The right knees medial condyles of the rabbits were planned to form the SMA group and the left knees medial condyles of the rabbits were planned to form as the control group. At the beginning of the study, 2 rabbits died so the study was continued with 13 rabbits (26 knees). Osteochondral defects of 5 mm in diameter and 5 mm in depth were in the medial condyle of both knees of the rabbits. The nickel-coated cylindrical magnet with a magnetic field feature of 3 mm diameter and 6 mm depth of 35mT was placed in the center of the defect in the right knee creating the SMA group of the rabbits to be zero in the defect. A defect of 5 mm in diameter and 5 mm in depth was formed in the medial condyle of the left knee that created the control group. Rabbits were sacrificed at the end of 12th week. Both knee femoral condyles of the rabbits were removed. Macroscopic changes in the femoral medial condyle cartilage tissue were assessed using the ICRS macroscopic evaluation scale. Histological evaluation was done according to ICRS 1 and ICRS 2 histological evaluation scale. Results: According to the ICRS macroscopic evaluation scale, when both groups were compared, we couldn't find a significant result in favor of SMA in the total score and scores in other subcategories of the evaluation scale (p>0,05). Also, the increase in ICRS 1 and 2 histological evaluation scores wasn't found significant in all subcategories (p>0,05). The difference between the total ICRS 1 and ICRS 2 histological evaluation scores wasn't found again significant (p>0.05). Conclusion: It has been shown macroscopically and histologically that in the model of 35Mt evaluation SMA knee osteochondral defect in the rabbits has no positive effect.