Türk siyasal yaşamında milliyetçi-muhafazakâr koalisyonlar
Nationalist-conservative coalitions in Turkish political life
- Tez No: 633884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUCİZE ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçi- Muhafazakârlık, Milliyetçi Cephe, ANAYOL, REFAHYOL, Nationalist-conservatism, Nationalist Front, ANAYOL, REFAHYOL
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Siyasal yaşamda tek parti iktidarını (CHP) sona erdiren 1950 seçimleri aynı zamanda cumhuriyet modernleşmesinin uygulanış biçimine karşı bilenmiş durumda olan muhalefetin siyasal alandaki temsilinin de ilk örneğini teşkil etmiştir. Yeni dönemde cumhuriyetin kurucu kadrolarının tahayyül ettiği düzene karşı muhtelif kesimlerin desteğini alan Demokrat Parti (DP) cumhuriyetin sağ yorumu olarak anılacak olan milliyetçi- muhafazakâr geleneği ortaya çıkarmıştır. Bu geleneğin öncüsü olan DP, 27 Mayıs Darbesi ile siyasal alandan uzaklaştırılsa da darbe sonrası dönemde milliyetçi- muhafazakârlık, sağ geleneğin muhtelif eğilimlerini bünyesinde barındıran partiler tarafından sürdürülmüştür. Nitekim koalisyon olgusunun siyasal yaşama eklemlenmesi ile sağ partiler arasındaki rekabette öne çıkan tezahür milliyetçi- muhafazakâr popülizm olmuştur. Milliyetçi- muhafazakârlığın DP ile başlayan serüveni geleneği sürdürme uğraşında olan partilerin politikalarını şekillendirmiş ve partilerle birlikte sürekli bir dönüşüm geçirmiştir. Milliyetçi muhafazakârlığın sağ partilerin üzerindeki bu etkisi çalışmaya özünü veren temeli oluşturmuştur. Bu bağlamda tez, milliyetçi- muhafazakâr geleneğin tarihsel süreç içerisindeki dönüşümünü koalisyonlar özelinde ele almaktadır. Bu kapsamda çalışmada, Milliyetçi Cephe, ANAYOL ve REFAHYOL koalisyon hükümetlerinde yer alan partilerin koalisyon süreçlerinde milliyetçi- muhafazakâr geleneğin etkisi analiz edilmiştir. Ayrıca tezde; siyasal yaşamın iki ayrı döneminde teşkil edilen üç ayrı koalisyon hükümeti benzer dinamikler kıstas alınarak incelenmiş, koalisyonların teşkili, işleyişi ve uygulamalarında milliyetçi- muhafazakâr geleneğin etkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The 1950 elections, which brought the one-party rule (CHP) in political life to an end, also served as the first example of the political representation of the opposition, which was sharpened against the way in which the modernization of the Republic was implemented. In the new era, the Democratic Party (DP), which had the support of various factions against the order envisioned by the founding cadres of the Republic, brought forth the nationalist - conservative tradition that would be known as the right interpretation of the Republic. In the new period, the Democratic Party (DP), which had the support of various factions against the order envisioned by the founding cadres of the Republic, brought forth the nationalist-conservative tradition that would be known as the rightist interpretation of the Republic. Although the DP, the pioneer of this tradition, was removed from the political sphere with the May 27 coup, the nationalist-conservatism was continued by the parties that included the various tendencies of the right tradition in the post-coup period. As a matter of fact, the articulation of the coalition to political life and the rivalry between right-wing parties has been the most prominent manifestation of nationalist-conservative populism. The process of nationalist-conservatism that began with the DP has shaped the policies of the parties that are trying to maintain the tradition and has undergone a continuous transformation with the parties. This influence of nationalist conservatism on right-wing parties formed the core foundation of this study. Therefore, the thesis focuses on the transformation of the nationalist-conservative tradition in the historical process in the form of coalitions. In this context, the study analyzes the influence of nationalist-conservative tradition in the coalition processes of parties in the Nationalist Front, ANAYOL, and REFAHYOL coalition governments. Furthermore, three different coalition governments formed in two different periods of political life were examined by taking similar dynamics criteria, and the effect of the nationalist-conservative tradition in the formation, functioning, and implementation of coalitions was discussed in the thesis.