Psoriazis ve psoriatik artrit hastalarında periferik nöropati varlığı
The presence of peripheral neuropathy in psoriasis and psoriatic arthritis patients
  1. Tez No: 633918
  2. Yazar: MUHAMMED İZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN KANYILMAZ TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: periferik nöropati, psoriatik artrit, psoriazis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmada; psoriazis ve psoriatik artritli hastalarda, elektrofizyolojik yöntemler ile periferik nöropati varlığının araştırılması, nöropatik ağrı bulunup bulunmadığının incelenmesi ve tüm bunların bazı klinik parametreler ve tedaviler ile ilişkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, tek kör olarak planlanan klinik çalışmaya, 15 Kasım 2019– 7 Şubat 2020 tarihleri arasında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Romatoloji Kliniği'nde takip edilen 38 psoriatik artrit tanılı hasta ile Dermatoloji Kliniği'nde takip edilen 36 psoriazis tanılı hasta ve dışlama kriterlerindeki özellikler veya hastalıklar bulunmayan 37 gönüllü birey dahil edilmiştir. Psoriazis hastalarına, hastalık aktivitesini değerlendirmek amacıyla Psoriazis Alan Şiddet İndeksi (Psoriasis Area Severity Index, PASI), psoriatik artrit hastalarına, hastalık aktivitesini değerlendirmek amacıyla Psoriatik Artrit Hastalık Aktivitesi (Disease Activity in Psoriatic Arthritis, DAPSA) uygulanmıştır. Ayrıca 3 gruba da nöropatik ağrı olup olmadığını değerlendirmek amacıyla kullanılan ölçeklerden Leeds Nöropatik Semptom ve Bulguların Değerlendirilmesi (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs, LANSS) uygulanmıştır. Daha sonra tüm katılımcılara, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Elektromiyografi (EMG) Laboratuvarı'nda uygulayıcı kör olacak şekilde elektrofizyolojik inceleme yapılmıştır. Bulgular: Psoriazis grubunda 7 hastada (%19.44), psoriatik artrit grubunda 14 hastada (%34.21), kontrol grubunda 1 kişide (%2.7) periferik nöropati tespit edilmiştir. Psoriatik artrit grubunda 1 hastada ulnar nöropati, 1 hastada hem karpal tünel sendromu hem de duysal polinöropati tespit edilmiştir. Tanı konulan tüm diğer periferik nöropatiler karpal tünel sendromudur. Ayrıca psoriazis grubunda 11 hastada (%30.56), psoriatik artrit grubunda 20 hastada (%52.63), kontrol grubunda 2 kişide (%5.41) nöropatik ağrı bulunmuştur. Psoriazis ve psoriatik artrit hastalarında periferik nöropati ve nöropatik ağrı, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek değerlendirilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, psoriazis ve psoriatik artrit hastalarında periferik nöropati ve nöropatik ağrı oranlarının daha yüksek olduğunu göstermiş olup bildiğimiz kadarıyla, bu hasta popülasyonlarında, elektrofizyolojik yöntemlerle periferik nöropatiyi ve nöropatik ağrıyı araştıran ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; it is aimed to investigate the presence of peripheral neuropathy by electrophysiological methods, to examine the presence of neuropathic pain, and to evaluate the relationship between these and some clinical parameters and treatments in patients with psoriasis and psoriatic arthritis. Materials and Methods: During 15 November 2019 and 7 February 2020, 38 patients with a diagnosis of psoriatic arthritis followed by Physical Medicine and Rehabilitation Rheumatology Clinic, 36 patients with a diagnosis of psoriasis followed by Dermatology Clinic and 37 volunteer individuals who did not have any features or diseases in the exclusion criteria were enrolled into the study planned as a prospective and single-blind clinical trial. Psoriasis Area Severity Index (PASI) was used to evaluate the disease activity for psoriasis patients, and Disease Activity in Psoriatic Arthritis (DAPSA) was used to evaluate the disease activity for psoriatic arthritis patients. In addition, Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) were used to evaluate whether there were neuropathic pain in all 3 study groups. After enrollment, all participants were electrophysiologically examined in the Okmeydanı Training and Research Hospital Electromyography (EMG) Laboratory, with the practitioner blinded. Results: Peripheral neuropathy was detected in 7 patients (19.44%) in the psoriasis group, 14 patients (34.21%) in the psoriatic arthritis group, and in 1 volunteer (2.7%) in the control group. According to EMG results, in the psoriatic arthritis group, 1 patient had ulnar neuropathy, and 1 patient had both carpal tunnel syndrome and sensory polyneuropathy. All other EMG diagnosed peripheral neuropathies were carpal tunnel syndrome. In addition to these findings, neuropathic pain was present in 11 patients (30.56%) in the psoriasis group, 20 patients (52.63%) in the psoriatic arthritis group, and 2 people (5.41%) in the control group. Patients with psoriasis and poriatic arthritis had statistically significant higher peripheral neuropathy and neuropathic pain compared to control study group. Conclusion: This study showed higher rates of peripheral neuropathy and neuropathic pain in psoriasis and psoriatic arthritis patients. To our knowledge this is the first study investigating neuropathic pain and peripheral neuropathy with electrophysiological methods in these patient populations. Kew words: peripheral neuropathy, psoriasis, psoriatic arthritis.