Psoriasis etyopatogenezinde epidermal moleküler tetikleyicilerle fenotipin belirlenmesi
Determination of disease phenotype by epidermal molecular triggers in psoriasis etiopathogenesis
- Tez No: 633945
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BORLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, epidermal bariyer bozulması, DNA hasar tamiri, Psoriasis, epidermal barrier degradation, DNA damage repair
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Psoriasis, genetik olarak yatkın kişilerde travma, ilaç kullanımı veya enfeksiyon gibi tetikleyicilerle ortaya çıkan, kronik inflamatuar deri hastalığıdır. Psoriasiste anormal keratinosit farklılaşması ile birlikte olan epidermal hiperproliferasyon ile sonuçlanan kompleks immünolojik birçok reaksiyon vardır. Fakat bu mekanizmada tetikleyici faktörlerin ne olduğu henüz netlik kazanmamakla birlikte derideki ve immün sistemdeki aksaklıklar nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Amaç:Bu çalışmada epidermal bariyer bozulması, DNA hasar sensörleri ve epidermal bariyer bozulmasına sebep olduğunu düşündüğümüz lokal steroidojenik aktivite ile ilişkili olan genlerin psoriasis oluşum mekanizmasındaki rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes ÜniversitesiTıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniğine başvuran, kronik plak psoriasis tanısı almış 20 hasta ve 15 sağlıklı gönüllü onamları alınarak dahil edilmiştir.Hastalardan (lezyonlu ve lezyonsuz bölgelerden) ve kontrollerden deri biyopsisi ve kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan ve doku örneklerinde epidermal bariyer bozulması, DNA hasar tamir ve sensör genleri(SMC1A, TREX1, TREX2, SSBP3, RAD1, RAD18, EXO1, POLH, HUS1) ve epidermal bariyer bozulmasına sebep olduğunu düşündüğümüz lokal steroidojenik aktivite (ESR1, ESR2, AR, NR3C1,NRC3C2, HSD11B1, HSD11B2) ile ilişkili 16 farklı genin mRNA gen ekspresyon seviyesi psoriasis hasta ve kontrol grubundan elde edilen kan ve doku örneklerinden RNA izolasyonu yapıldıktan sonra Real Time PCR yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Yaptığımız çalışma sonucundaESR1, ESR2, HSD11B1,NR3C1, NR3C2, POLH SMC1Agenlerinin mRNA ekspresyon seviyeleri hastaların lezyonlu olan dokusunda kontrol grubuna göre anlamlı azaldığı,AR, TREX1, RAD1, SSBP3 genlerinin mRNA ekspresyon seviyelerinin ise hastaların lezyonlu olan dokusunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı arttığı tespit edilmiştir. Psoriasis hastalarının kanlarında ise kontrol grubunun kanlarına göre farklanma saptanmamıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda elde ettiğimiz veriler dokusal olarak psoriasisli hastalarda androjen reseptörünün ekspresyonunun artış göstermesi östrojen reseptörlerinin seviyesininde azalması dokuda androjen artışını, HSD11B1, NRC3C1 (GR)ve NRC3C2 (MR) genlerinin ekspresyonlarının azalması da glukokortikoidlerin ve mineralokortikoidlerin dokudaki yetersiz cevabını işaret etmektedir. Bunun yanında psoriasisli hastalarda DNA hasar sensörleri olan TREX1, RAD1, SSBP3 genlerinin ekspresyonlarının artması ve DNA hasarınıntamirinde görevli olan POLH ve kohezinin alt birimi olan SMC1A genlerinin ekspresyonlarının azalması da artan DNA hasarını ve yetersiz DNA tamirini işaret etmektedir. Çalışmamız neticesinde ulaşılan sonuçların psoriasis hastalığında sadece inflamatuar mekanizmaların rol oynamadığını, bunun yanında deride bozulan steroidojenik yolağın, varolan DNA hasarının ve yetersiz DNA hasar tamirinin de rol oynadığını göstermektedir. Elde ettiğimiz verilerin psoriasis hastalığının bilinmeyen mekanizmasına, yeni tanı ve tedavi seçeneklerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz
Özet (Çeviri)
Introduction: Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease that occurs in genetically predisposed individuals with triggers such as trauma, drug use, or infection. There are many complex immunological reactions in psoriasis that result in epidermal hyperproliferation, which is accompanied by abnormal keratinocyte differentiation. However, it is not yet clear what the triggering factors are in this mechanism, but it is thought to occur due to defects in the skin and immune system. Objective: In this study, we aimed to investigate the role of genes associated with epidermal barrier degradation, DNA damage sensors and local steroidogenic activity that in the mechanism of psoriasis formation. Patients and methods: 20 patients diagnosed with chronic plaque psoriasis and 15 healthy volunteers who were admitted to Erciyes University Faculty of Medicine Department of Dermatology and Venerology outpatient clinic were included in this study. Blood samples and skin biopsy were taken from patients (lesional an non lesional region) and controls. The mRNA gene expression levels of 16 different genes associated with epidermal barrier degradation, DNA damage sensors (SMC1A, TREX1, TREX2, SSBP3, BEEN, RAD18, EXO1, POLH, HUS1) and local steroidogenic activity (ESR1, ESR2, AR, NR3C1, NRC3C2, HSD11B1, HSD11B2), which we believe causes epidermal barrier degradation, were examined in blood and tissue samples taken. The mRNA gene expression levels was determined by real time PCR method after RNA isolation from tissue and blood samples taken from patients and control Results: As a result of the study, it was found that mRNA expression levels of ESR1, ESR2, HSD11B1, NR3C1, NR3C2, POLH, SMC1A genes were significantly reduced in tissues with lesion of patient compared to the control group , while mRNA expression levels of AR, TREX1, RAD1, SSBP3 genes were statistically significantly increased in tissues with lesion of patient compared to the control group. There was no difference in the blood of psoriasis patients according to the blood of the control group. Conclusion: The data we obtained as a result of the study show that the increase in expression of the andorogen receptor in psoriatic tissue, as well as the decrease in expression of the estrogen receptor indicates the increase in androgen locally in patients with psoriasis. In addition, the decreased expression of the genes HSD11B1, NRC3C1 (GR)and NRC3C2 (MR) in psoriatic tissue indicates insufficient response of glucocorticoids and mineralocorticoids in tissue. Increased expression of the genes TREX1, RAD1, SSBP3, which are DNA damage sensors in patients with psoriasis, and decreased expression of the genes SMC1A, which are subunits of POLH and cohesion, which are responsible for repairing DNA damage, also indicate increased DNA damage and inadequate DNA repair. The results of our study show that not only inflammatory mechanisms play a role in psoriasis, but also that the steroidogenic pathway deteriorating skin tissue, existing DNA damage and inadequate DNA damage repair play a role. We believe that the data we have obtained will contribute to the unknown mechanism of psoriasis and to the development of new diagnostic and treatment options.