Eski Uygurca Maytrısimit adlı eserin 'oyun / dram sanatı' kavramları ve eğitsel ögeler açısından incelenmesi
An examination of the work of old Uighur Maytrısimit for the 'play / dram art' concepts and educational items
  1. Tez No: 634094
  2. Yazar: MUAMMER ŞEHİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Maytrısimit, Türkçe eğitimi, dram sanatı, oyun, Maytrısimit, Turkish education, drama art, play
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Amaç:“Eski Uygurca Maytrısimit Adlı Eserin Oyun / Dram Sanatı Kavramları ve Eğitsel Ögeler Açısından İncelenmesi”adlı bu çalışma ile Maytrısimit adlı eserin dram sanatı ve oyun kavramları ile birlikte eğitsel açıdan incelenerek değerinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Yöntem: Maytrısimit adlı eserde nitel araştırma yöntemiyle dram sanatı unsurları ve oyun türüne ait nitelikler tespit edilmiş bununla birlikte eserin eğitsel unsurlar açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenine dayalı doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Metinde belirlenen kavramlar / temalardan hareketle oluşturulan başlıklar, kavramların ve örneklerin bulunduğu bölüm numaraları ve o bölümlerdeki geçiş sıklığını gösteren frekanslarıyla tablo hâlinde gösterilmiştir. Eserde, ana problem olarak dram sanatı ve oyun türü kavramları ile birlikte eğitsel ögelerin bulunup bulunmadığına dair bulgular alt problem basamakları ile birlikte örnekler biçiminde sunulmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda eserde ilkel ve modern dram sanatı unsurları ve oyun türünün niteliklerine ait örneklerden oluşan bulgular ile eğitsel içerikli örneklerden oluşan bulgular elde edilmiştir. Eserin modern anlamda dram sanatının ilk örneği olarak kabul edilebileceğinin önemi vurgulanmıştır. Eserin eğitsel bakımdan değerinin bilgi felsefesi ve öğrenme psikolojisi temelinde oluştuğu tespit edilmiş ve bunlara ilişkin bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulguların Türkçe eğitimi açısından değerli olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this study titled“An Examination of The Work of Old Uighur Maytrısimit for The ”Play / Dram Art“ Concepts and Educational İtems”, it is aimed to reveal the value of the work named Maytrısimit in terms of education with the concepts of dram and play. Method: In the work named Maytrısimit, qualitative research method and dram art elements and qualities of the play genre were determined, however, the work was evaluated in terms of educational elements. In the research, document analysis, which is a qualitative data collection technique, was used. Findings: The titles created based on the concepts / codes determined in the text are shown in table form with the section numbers containing the concepts and codes and the frequencies indicating the frequency of transition in those sections. In the work, the findings of the existence of educational elements along with the concepts of drama art and play type as the main problem are presented in the form of examples with the sub-problem steps. Conclusion: As a result of the research, the findings consisting of primitive and modern dram art elements and examples of the qualities of the play genre, and educational content examples were obtained. It was emphasized that the work can be accepted as the first example of dram art in the modern sense. The educational value of the work was determined to be based on the philosophy of knowledge and learning psychology, and findings related to them were obtained. It has been demonstrated that the findings are valuable in terms of Turkish education.