Yargı kararları ışığında ceza muhakemesinde masumiyet karinesi
Innoconce report in the reasoning of infliction in the light of verdicts of juristiction
  1. Tez No: 634194
  2. Yazar: TUGAY ÇATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNANÇ İŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi, Masumiyet karinesi, Yargı kararları, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Penal procedure, Presumption of innocence, Judicial decisions, Supreme Court, Constitutional Court
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmamızın amacı, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi örnek kararlarının incelenmesi yoluyla masumiyet karinesinin öneminin, bu kararlarda hangi unsurlara ağırlık verildiğinin, kapsamının ve geliştirilmeye ihtiyaç duyulan hususların tespitinin yapılmasıdır. Çalışmanın kapsamı, özellikle ulusal hukuk normları çerçevesinde yargı kararlarının değerlendirilmesine odaklı şekilde belirlenmiştir. Ağırlıklı olarak iç hukuk düzenlemeleri üzerinden konunun ele alınarak değerlendirilmesiyle literatüre katkı yapılabileceği düşünülmüştür. İç hukukumuzun içtihatlarının derinleşmesi bu yöndeki çalışmaların sıklığı ile ilişkilendirilebilir. Çalışmanın ilk bölümünde masumiyet karinesi ve uygulanabilirlik şartları ortaya konulmuştur. İkinci bölümde anayasa ve ceza muhakemesi hukuku bakımından konu yargı kararları bağlamında ele alınmıştır. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları sunularak konunun yargı organları nezdinde ele alınış biçimi ortaya konulmuştur. Yargıtay kararları; Ceza Daireleri kararları ve Ceza Genel Kurulu kararlarından oluşurken Anayasa Mahkemesi kararları idari uyuşmazlıklar ve bireysel başvurular üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the importance of the presumption of innocence, which elements are emphasized, their scope and the points that need improvement, by examining the decisions of the Supreme Court and the Constitutional Court. The scope of the study has been determined focusing on the evaluation of judicial decisions, especially within the framework of national legal norms. It has been thought that it can contribute to the literature by evaluating the subject by considering the legal regulations. The deepening of the case law of our domestic law can be associated with the frequency of studies in this direction. In the first part of the study, the presumption of innocence and applicability conditions are introduced. In the second part, the subject is dealt with in the context of judicial decisions in terms of constitutional and criminal procedure law. The Constitutional Court and the Supreme Court decisions were presented and the way in which the issue was handled before the judicial bodies was revealed. The decisions of the Supreme Court Criminal Chambers and the Criminal General Assembly and the decisions of the Constitutional Court regarding administrative disputes and individual applicat ions were examined.