Tüketim ve dokunsal etkileşim üzerine bir araştırma
A research on consumption and tactil interaction
- Tez No: 634685
- Danışmanlar: PROF. DR. AŞİNA GÜLERARSLAN ÖZDENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Online Alışveriş, Dokunma Duyusu, Consumption, Online Shopping, Touch Sense
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için öncelikle temel ihtiyaçları, daha sonra istek veya keyfi durumlar için tüketime yöneldikleri oldukça açıktır. Tüketim, kişiler için kaçınılamaz bir olgudur. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ve internet kavramının hayatımıza dahil olması ile geleneksel ortamların yanında bir de online alışveriş ortamı eklenmiştir. Online alışveriş ortamları ile geleneksel alışveriş ortamları birbirinden oldukça farklıdır. En belirgin fark ise tüketicilerin ürünlere dokunamama durumudur. Dokunma duyusu kişide oluşan ilk duyu organıdır ve hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada, tüketicilerin satın alma davranışlarının ne yönde olduğu; satın alma davranışında bulunurken göz önünde bulundurdukları olgular; ürünlere dokunmaya ne denli önem verdikleri ve dolayısıyla geleneksel alışveriş ortamlarını veya online alışveriş ortamlarını tercih etme nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda 2019 Kasım-2020 Şubat aralığında Konya'da yüz yüze olarak saha araştırması yapılmış ve veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is quite obvious that people tend to consume primarily for their basic needs in order to sustain their lives, then for desire or arbitrary situations. Consumption is an unavoidable phenomenon for people. Today, with the rapid development of technology and the inclusion of the internet concept in our lives, an online shopping environment has been added in addition to traditional environments. Online shopping environments and traditional shopping environments are quite different from each other. The most obvious difference is that consumers cannot touch the products. The sense of touch is the first sensory organ that occurs in the person and has a very important place in our lives. In this research, the direction of the consumers' purchasing behavior; the facts that they consider while making purchasing behavior; It has been tried to identify how much importance they attach to touching the products and therefore the reasons to prefer traditional shopping environments or online shopping environments. In this context, field research was conducted face to face in Konya between November 2019 and February 2020, and the data were analyzed statistically.