Kedinin mitolojideki yeri ve resim sanatına yansımaları
The place of the cat in mythology and its reflections on the art of painting
  1. Tez No: 634696
  2. Yazar: HACER YILDIZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Imge, Mitoloji, Resim Sanatı, Cat, Image, Mythology, Painting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada tarihsel süreç içerisinde kedi figürü incelenmiş, farklı yorumlamalar içinde kedi figürleri sembol dilinin bir öğesi olarak alınmış ve toplumlardaki anlamı ile resim sanatındaki yeri üzerinde durulmuştur. Çalışmada kedi imgesinin ayrı döneme ait farklılıkları, benzerlikleri ve ortak sembol olma özelliği irdelenerek, günümüz resim sanatında taşıdığı anlam ve katkısı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma dahilinde Batılı ve Türk Ressamlardan eser örnekleri ele alınarak kedi imgesinin resim sanatına yansıması incelenmiştir. Birinci bölümde araştırmanın önemi, amacı, varsayımları, yöntemleri ve sınırlılıkları belirtilmiştir. İkinci bölümde kedi sembol, mitoloji, masal gibi kavramlar ekseninde açıklanmış ve buna dair örnekler verilmiştir. Ayrıca bu bölümde çeşitli uygarlıklardaki kedi figürlerinin farklı uygarlıklardaki önemine, yerine ve kültürel değerlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Batı resim sanatında ve Türk resim sanatında kedi imgesini resimlerinde kullanmış sanatçılara yer verilmiş ve analiz yapılmıştır. Yapılan tez çalışmasında Batı Resim Sanatında; Abraham Teniers, Henriette Ronner-Knip, Pablo Picasso, Louis Wain, Franz Marc ve Jane Lewis, Türk resim sanatında; Orhan Peker, Cihat Burak, Ömer Uluç, Neşe Erdok ve Selma Gürbüz adı geçen ressamların çalışmalarından ikişer örnek alınarak resim analizi yapılmıştır. Tezin dördüncü bölümünde yani Uygulama Çalışmaları kısmında bahsi geçen Hacer Yıldızoğlu'nun kedi imgesi kullandığı on tane eserinin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The figure of the cat was researched in it's historical context. Cat figures were used as symbols in a variety of languages. An emphasis was made on their meaning in society and place in the art of painting. The differences, similarities and common characteristics belonging to separate periods were examined, and an effort was made to determine their contribution to the history of painting as an artform.There is analysis and interpretation of examples of works from both the Turkish and Western traditions of painting. The first section of this analysis, states the importance, purposes, assumptions, methods and limitations of this research. The second section explains how the figure of the cat is used symbolically in mythology and fairy tales using examples. In addition, the second section focuses on how the cat features in a variety of cultures and civilizations. The third section analyzes Turkish and Western artists, specifically. In the thesis study, two samples were taken from the works of Abraham Teniers, Henriette Ronner-Knip, Pablo Picasso, Louis Wain, Franz Marc and Jane Lewis in Western painting and Orhan Peker, Cihat Burak, Ömer Uluç, Neşe Erdok and Selma Gürbüz in Turkish painting. In the fourth part of my thesis, ten works by Hacer Yıldızoğlu that use cats in this way are analyzed in the application studies section.