Sekiz haftalık yoğun fitness antrenmanlarının sürat ve çeviklik üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of eight week intensive fitness workouts on speed and agility
- Tez No: 635116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY SALİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fitness, Sürat, Vücut Yağ Oranı, Fitness, Speed, Body Fat Percentage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sekiz Haftalık Yoğun Fitness Antrenmanlarının Sürat ve Çeviklik Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı sekiz haftalık yoğun fitness antrenmanlarının sürat ve çeviklik üzerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesinde öğrenim gören beş sporcu gönüllü olarak katılmışlarıdır. Sporcuların yaş ortalamaları 22.00±2.00 yıl, boy ortalamaları 177.20±3.96 cm. ve vücut ağırlık ortalamaları 81.20±7.85 kg. Sporculara sekiz hafta boyunca haftada dört gün antrenman uygulanmıştır. Antrenman şiddeti ilk dört hafta %75, son dört hafta ise %85 şiddetinde uygulatılmıştır. Antrenman sürecinin başında ve sonunda katılımcılardan el ve ayak reaksiyon sürati, vücut yağ oranı, çevre ölçümü ve 30 m sürat koşusu ölçümleri alınmıştır. Reaksiyon süresi ölçümleri hariç diğer ölçümlerde ön test ve son test alınmış, reaksiyon süresi ölçümünde ise ön test, ara test ve son test alınmıştır. Elde edilen reaksiyon süresi verilerinin ön test, ara test ve son test değerlerini karşılaştırmak için“repeated measures anova”, diğer ölçümlerin ilk ve son değerlerinin değerlendirilmesinde“paired sample t”testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, araştırmaya katılan sporculara uygulanan düzenli fitness antrenmanlarının antropometrik ölçümlerden olan çevre ölçümünde biceps, omuz, göğüs, quardriceps ,calf ve abdominal referans bölgelerinde anlamlı fark bulunmasına rağmen, reaksiyon sürati ve yine sürat özelliklerinden olan 30 m sürati testlerinde istatistiksel olarak bir fark ölçülmemiştir. Aynı zamanda sporculardan alınan vücut yağ oranlarında anlamlı düzeyde azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Eight Week Intensive Fitness Workouts on Speed and Agility The aim of this study is to investigate the effects of eight-week intensive fitness training on speed and agility. Five athletes studying at Süleyman Demirel University participated in the study as voluntarily. It was measured as the averages age of the athletes were 22±2.00 years, their height averages were 177.20±3.96 cm and their body weight averages were 81.20±7.85 kg. The athletes were trained four days a week for eight weeks. The training intensity was applied at 75% in the first four weeks and 85% in the last four weeks. At the beginning and end of the training process, hand and foot reaction speed, body fat percentage, body antropometric and 30 m sprint measurements were taken from the participants.. The“repeated measures anova”was used in order to compare the pre-test, intermediate measures and post-test values of the reaction time data obtained, and the“paired simple t”test was used to evaluate the first and last values of other tests. According to the data analysis there was a significant difference in the biceps, shoulder, chest, quardriceps, calf and abdominal reference areas in the body circumference measurement that was anthropometric measurements of regular strength exercises which were practiced to the athletes participating in the study but there was no statistically difference in the reaction speed and the 30 m speed tests, which were also the speed properties. At the same time, there was a significant decrease in body fat percentages taken from the athletes. In conclusion, despite the intensive fitness trainings that were practiced while starting the study, it was observed that the motoric properties of the athletes was not negatively affected. These results justify hypothesis on the speed motoric property of fitness training.