Nesnelerin İnterneti (IoT)'nin askeri alanda kullanılabilirliği ve kabul modeli önerisi
Applicability of the Internet of Things (IoT) in military environment and a prosoped acceptance model
- Tez No: 635224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, IoT, Askeri IoT, Teknoloji Kabul Modeli, Internet of Things, IoT, Military IoT, Technology Acceptance Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalışmasında, önümüzdeki yıllar içinde savaşta baskın bir varlık haline gelmesi muhtemel görünen Nesnelerin İnterneti (IoT)'nin kaynağı olduğu büyük veriden başlayarak; teknolojileri, askeri alan içinde getirileri, alanın doğası gereği ortaya çıkan gereksinimleri incelenmiştir. Çalışma bu anlamda askeri IoT alanıyla ilgilenen araştırmacılara, bilim insanlarına ve karar verici komutanlara kapsamlı bir bilgi sağlamaktadır. Öte yandan her yeni teknolojide olduğu gibi bu teknolojiyi kullanacak ya da bir parçası olacak personel tarafından IoT'ye yönelik tutumun belirlenmesinin önemli olduğu değerlendirilmiş ve askeri koşullar göz önüne alınarak bir kabul modeli geliştirilmiştir. Yapılan anket uygulamasında açık uçlu sorularla personelin görüşleri alınırken, likert tipi ölçekler ile bu teknolojinin kullanımını etkilediği savunulan ve kabul modelinde yer alan faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Analiz sonuçları personelin en büyük çekincelerinin güvenlik, gizlilik ve siber tehditler üzerine yoğunlaştığını ancak yine de kullanıma yönelik olumlu yönde görüş ortaya koyduklarını göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları IoT teknolojisinin askeri alanda uygulanabilirliğini etkileyen faktörleri ortaya koyarak, önümüzdeki yıllarda bu kapsamda yapılacak konsept, planlama ve ihtiyaç duyulacak yeni yönetim anlayışına yön verebilecektir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is firstly to examine the Internet of Things (IoT), which seems likely to become a dominant presence in the battlespace over the next few decades, starting examining the big data from which it is originated, and then scrutinizing relative technologies, the benefits within the military field and the requirements arising due to the nature of the field. In this sense, the study provides comprehensive information to researchers, scientists interested in the military IoT field and to the decision maker commanders. In addition, like any other new technology, it is considered important to determine the attitude towards IoT by the personnel who will use or will be a part of this technology and an acceptance model is proposed considering its unique military conditions. In the survey, the opinions are collected via open-ended questions and also it is aimed to examine the factors included in the acceptance model, which is hypothesized to be associated with the use of this technology using likert-scale questions. The results of the analysis show that the biggest concerns of the personnel are pointed on security, privacy, and cyber threat while, at the same time, they have positive opinions about attitude towards its usage. The results of this study would identify the factors affecting the applicability of IoT in military battlespace, that, it may help to draw a roadmap for future concept, plans, and required new management approach.