İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark Eserleri bölümünde bulunan Sumerlere ait eserlerin değerlendirilmesi
Evaluation of Sumerian artefacts found in the Old Oriental Artifacts Section of İstanbul Archaeological Museums
  1. Tez No: 635263
  2. Yazar: ŞERİFE KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sumer, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Eski Şark Eserleri, Sumerian, İstanbul Archeology Museums, Old Orıental Artifacts
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Eskiçağ tarihi içerisinde önemli bir konuma sahip olan Sumerlere ait pek çok eser İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark Eserleri Bölümünde yerini almıştır. Müze içerisinde Sumerlere ait pek çok tablet, heykel, kabartma, stel, çanak-çömlek, çeşitli kaplar, tapınaklarda kullanılan dekoratif ürünler, değerli taşlar ve bilimsel anlamda Sumerlerin temel formlarını oluşturduğu ağırlık ve uzunluk ölçüleri ve çivi yazılı belgeler mevcuttur. Tezimizin amacı ve önemi İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark Eserleri Bölümünde teşhirde bulunan Sumerlere ait eserleri günlük hayat içerisinde meydana gelen dini, sosyal, kültürel ve bilimsel açıdan değerlendirmek ve bu eserlerden yola çıkarak gerek kendi dönemleri gerekse gelecek kuşaklara olan etkisini incelemektir. Tezimizin birinci bölümünde İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Sumerler hakkında genel bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Eski Sumer Çağı Eserleri adı altında heykeller, kabartma ve levhalar, mimari eserler, madeni eserler ve değerli taşlar incelenmiştir. Yeni Sumer Çağı Eserleri adı altında Yeni Sumer Çağı Kralı Gudea'ya ait bazı eserler ve ölçü eserler incelenmiştir ve Sumerlerin temelini oluşturduğu konuları içeren çivi yazılı belgeler değerlendirilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde tezin genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Elde edilen verilere göre Sumerler sadece kendi dönemleri içerisinde kalan bir medeniyet olmamış, aynı zamanda eğitim, hukuk, bilim, edebi, mimari, sanat, diplomatik, askeri vb. pek çok alanda temelini attıkları faaliyetler ile kendilerinden sonra gelecek olan Babiller, Asurlular, Anadolu, Doğu ve Akdeniz medeniyetlerine kadar ulaşan bir etki bırakmışlardır.
Özet (Çeviri)
Many artifact belonging to Sumerian which have an important posıtion in the history of ancient times have been their place in the oriental artifacts section of the İstanbul Archaelogical Museums. There are many tablets, statues, stele, pottery various vessels, decorative products used in temples, precious stones and scientific Sumerians, which form the basic forms of weight and lenght measures and cuneiform written documents in muze. The aim and importance of our thesis is to evaluate the artifacts belonging to exhibition the Sumerian in the ancient oriental artifacts section of İstanbul Archeology Museums from the religious, social, cultural and scientıfıc point of view that occur in daily life and to examine the effect of these artifacts both for their own periods and for future generations. In first part of our thesis was given a general in formatioan about İstanbul Archeology Museums and Sumerians. In the second section, sculptures, reliefs and slabs architectural artifacts, metal artifacts, some of the artifacts used in temples and precious stones were examined under the name or Ancient Sumerian period artifacts. Some artifacts and measurement artifacts belonging to Gudea the king of the new Sumerian era are examined under the name of new Sumerian era artifacts and the documents written in cuneiform about the subjects on which the sumerian form the basis were evaluated. Finally ın the third section we were made general evaluation of the thesis. According to the date obtained the Sumerians a civilization is not just who was in one of their periods, but also education, law, science, literary, architectural, artistic, diplomatic, military etc. who will come after them with the basic they threw in many areas of activites of Babylon, the Assyrian Empire, eastern Anatolia and Mediterranean civilizations an has had far reaching impact.