Şeyh Safvetullah el-Ohini'nin Celâu'l-Ayn adlı eserin Ferâiz bölümüne yaptığı şerhin tahkik ve tahlili
The research and analysis of Şeyh Safvetullah el-Ohini'scommentary on the 'Feraiz' part of work of his Celâu'l Ayn
  1. Tez No: 635675
  2. Yazar: NURULLAH OKUYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Safvetullah, Celâu'l-Ayn, Şerh, Tahkik, Fıkıh, Manzum, Sheikh Safvetullah, Celâu'l-Ayn, Commentary, Verification, Fıqh, Poetic Text
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma Doğunun meşhur müderrislerinden Ohin'li Şeyh Safvetullah'ın (1939-1989) Osmanlı Devleti'nin son dönem ulemâsından dedesi Şeyh Alâuddîn el-Ohinî'nin (1881-1949) fıkıh ilmi alanında yazmış olduğu manzum bir eser olan Celâu'l-Ayn adlı eserinin“Ferâiz”bölümüne yaptığı şerhin tahkik ve tahlilidir. Araştırmamızı genel çerçevede Türkçe ve Arapça olmak üzere iki kısımda ele aldık. Türkçe kısmı giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırma hakkında genel bilgiler verildi. Birinci bölümde; vezin/ana metin sahibi ve şerh sahibi müelliflerin hayatı ve eserleri incelenirken, ikinci bölümde ise tahkik ve tahlilini hedeflediğimiz şerh ile tahkikte takip edilen yöntem ve metot hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise eserin yazma nüshaları karşılaştırılmış, metne açıklayıcı dipnotlar eklenmiş ve tahkiki yapılan metin oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is dissection and verification that Sheikh Safvetullah of Ohio (1939-1989) one of the famous teacher of the East made to the“Ferâiz”section of Celâu'l-Ayn which is a poetic text work written in the field of fıqh by his grandfather Sheikh Alâuddîn al-Ohinî, (1881-1949) one of the last scholars of the Ottoman Empire. In general; we dealt our research in two parts as Turkish and Arabic. The Turkish parts consists of introduction and three main parts. General information about the research is given in the introduction. In the first part, while examining the life and works of measure/main text owner and commentator authors; İn the second part, we included general and basic information about commentary which aim to dissection and verification In the third part, the manuscripts of the work are compared, explanatory footnotes are added to the text and the analyzed text is created.