Uluslararası uyuşmazlıkların barışçıl yöntemlerle çözümü: Galtung modellemesi
The solution of international disputes with peaceful methods: Galtung modeling
- Tez No: 636161
- Danışmanlar: PROF. DR. BERDAL ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Gerçek Barış, Çatışma, Şiddet, Galtung, International Law, Real Peace, Conflict, Violence, Galtung
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezde; uluslararası hukuktaki 'barış' algısının eksik ve yanlı olduğu ve uluslararası hukukta uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin barışçıl yöntemlerin yetersiz olduğu savunulmaktadır. Tez, uluslararası hukuka 'gerçek barışın' kazandırılması ve dolayısıyla barışçıl yöntemlerin geliştirilmesi amacında yazılmıştır. Tez, dünya barışına katkı sağlamak amacıyla uluslararası hukukun etkin ve yetkin kılınması gerektiğini savunması açısından önem arz etmektedir. Bu minvalde uluslararası hukukun, barış çalışmaları alanının önde gelen isimlerinden Johan Galtung'un teorileri ile geliştirilebilir olduğu iddia edilmektedir. Tezde ilk olarak, mevcut uluslararası hukuktaki barışı sağlama iddiasındaki kurumlar ve barışçıl yöntemler ele alınmaktadır. Böylece uluslararası hukukun barış ile alakalı eksiklikleri tespit edilmek istenmektedir. Ardından, bu eksikliklerin giderilmesinde kullanılacak olan Galtung'un teorileri ayrıntısıyla incelenmektedir. Özellikle Galtung'un çatışmaları ve barışı tahlil ediş biçimi ve Transcend teorisi kapsamındaki aşkın çözümleri, uluslararası hukuka kazandırılmaya çalışılmıştır. Nihayet; 'gerçek barış' bilincinde bir uluslararası hukukun, devletlerin ve çıkarlarının üzerinde aşkın bir barışı sağlama aracı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is argued that the perception of 'peace' in international law is deficient and biased and that peaceful methods for resolving disputes in international law are insufficient. The thesis has been written with the aim of contributing to the international endeavours to bring 'real peace' to international law and thus develop peaceful methods. The thesis is important in terms of defending that international law should be made more effective and competent in order to contribute to world peace. In this regard, it is claimed that international law could be further developed through the use of the theories of Johan Galtung, one of the leading names in the field of peace studies. In the thesis, firstly, institutions that claim peace and peaceful methods in current international law are discussed. Thus, this study seeks to identify the deficiencies of international law related to peace. Then, the theories of Galtung, which will be used to overcome these deficiencies, are examined in detail. In particular, Galtung's way of analyzing conflicts and peace and his proposed transcend solutions within the scope of Transcend theory are discussed in the context of international law. Finally; it has been concluded that a 'real peace' conscious international law can be used as a means of achieving transcendent peace above states and interests.