Muhammed Zarîf'in tefsirinde Nesh'e yaklaşımı
The approach towards Naskh (Abrogation) in the interpretation of Zarif
  1. Tez No: 636404
  2. Yazar: SUOFEIYA MA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir/ İnterpretation, Naskh/Abrogation, Muhammed Zarîf, Quranic Sciences
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Tefsir usulünün konularından biri olan ve etrafında birçok tartışma yapılan nesih konusu, tefsir ilmînin en problematik konularından bir tanesidir. Bununla birlikte bu konu halen akademik dünyada gündemdeki yerini korumakta ve hakkında çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Biz bu çalışmamızda Doğu Türkistan'da 1925-1955 yılları arasında yaşamış Özbek kökenli Doğu Türkistan'lı bir müfessir olan Muhammed Zarîf tarafından kaleme alınmış Zarîf Tefsiri adlı eserde, müfessirinin bu meseleye yaklaşımını ortaya koymaya çalıştık. Muhammed Zarîf'in Tefsirinde Neshe Yaklaşımı adlı çalışmamızda incelediğimize göre Muhammed Zarîf neshin aklen caiz ve vâki olduğunu, ayrıca neshedilen ayetler hem hükmü hem de tilaveti birlikte kaldırıldırılmış olup Kur'ân'daki tüm ayetlerin nasih ayetler olduğunu, iki kapak arasındaki Kur'ân'da bir tane bile mensuh ayetin olmadığını ileri sürmüştür. Tezimiz bir giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır; Giriş bölümünde çalışmamızın çerçevesi ve çalışmamıza konu olan eserin arka planı ortaya konulmuştur. Bunun ardından ilk bölümde müfessirin hayatı ve onun tefsirinde izlediği metoda yer verilmîştir. İkinci bölümde nesihle ilgili genel bilgileri muhtasar bir şekilde muhatabın idrakine sunulmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise söz konusu eserde neshe konu olan ayetler tek tek incelemeye tabi tutularak müellifin nesih hakkındaki görüşleri kaydedilmîş ve değerlendirilmîştir. Sonuç kısmında ise ortaya çıkan neticeler toplu bir şekilde sunulmuştur. Anahtar Kelimler: Tefsir, Nesh, Muhammed Zarîf, Kur'ân ilimleri.
Özet (Çeviri)
Naskh (abrogation) is one of the oldest and widely discussed issues of Qur'anic exegesis and problems revolving this issue still remains in modern academic works. This also maintains the continuous emergence of new and different approaches. In this study we intended to analyse the approach of Muhammed Zarîf about naskh in Zarîf Tefsiri which written between 1925-1955 by an Ozbek-born East Yurkish interpreter Muhammed Zarîf. We saw in our study called The Approach Towards Naskh (Abrogation) in Muhammed Zarîf Tefsiri, he accepts that, abrogation is mentally permissible and has happened in Quran. He approves only the part of abrogation which both text and provision have been abrogated together and he believes that there is no verse in the Quran that has been abrogated at all. This study consists of an introduction, three main chapters and conclusion. After discussing the scope of this study and the background of the book that is subject of this study in introduction part , the first chapter reviews the biography of the author and the method he preferred. The second chapter captures the general information about abrogation in short. Finally, the third chapter analyses one by one the verses correlated with naskh including the evaluations of the author on them in his interpretation. Lastly, collated findings of the study have been reviewed and presented in the conclusion.