Kültürel mı̇ras eğı̇tı̇mı̇nde BİT'ı̇n rolü ve AR mobı̇l uygulama projesı̇
The role of ICT in cultural heritage education and ar mobile application project
- Tez No: 636489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NUHOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Museology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: BİT, Sanal Miras, UI - UX Tasarımı, Eğitim, Öğrenme, ICT, Virtual Heritage, UI - UX Design, Education, Learning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 480
Özet
Bilgi iletişim teknolojileri, bugün bilgi çağında her alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Kültürel miras alanında ise müzeler bu teknolojileri kullanarak etkileşimli bilgi üretim ortamlarına dönüştüren önemli kurumlardır. Kentsel ve bölgesel ölçekte ise sanal miras projeleri sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak kültürel miras bilgisini tanıtım ve eğitim amacıyla kullanmaktadır. Ancak bu girişimlerin yeterince hızlı ve kapsamlı yapılamadığı yerel ölçekte ya da çok yüzeysel kaldığı düşünülmektedir. Ayrıca kültürel miras eğitimi için artık geleneksel yöntemlerden çok yenilikçi ve yaratıcı yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç kapsamında geliştirilen ve Yıldız Teknik Üniversitesi BAP desteği alan Histourical AR mobil uygulaması kentsel ölçekte bilgi iletişim teknolojilerini kullanarak kültürel mirasın eğitimini çokluortamlarda sunan yaratıcı ve yenilikçi yöntemlerle hazırlanmıştır. Uygulama tasarımı için bugüne erişememiş tarihi bina ve önemli tarihi karakterlerin üç boyutlu (3D) rekonstrüksiyonları hazırlanmış, bu yapı ve karakterlerle etkileşimli olarak telefon ekranlarında AR ile görünür hale getirilmiştir. Yazılı metinler görsel anlatımlarla seslendirilmiş 3D grafiklerle etkileşim sağlanmış, video animasyonlarla hikayeleştirilen tarihi hikayeler aktarılmıştır. Hazırlanan çokluortam kullanımları kullanıcı deneyimi (UX) ve kullanıcı arayüzü (UI) tasarımları ile kullanıcıya sunulmuştur. Bu tasarımlarda çokluortam tasarım ilkeleri ve öğrenme kriterleri göz önünde bulundurulmuştur. Hazırlanan uygulamanın asıl amacı BİT'in KM eğitimindeki rolünü araştırmaktır. Bu kapsamda araştırma için kullanıcı deneyiminin rolü ve Mobil uygulamaların SM eğitimindeki rolünü ölçümleyebilmek için Sultanahmet tarihi yarımadasına gidilip rastgele seçilen 397 kişi ile 46 sorudan oluşan anket yapılmıştır. Toplanan veriler Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) Programıyla, nitel ve nicel betimleyici analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümünde deneysel bir desen kullanılmıştır. Uygulamada oluşturulan sanal mekân algı ölçümleri için 12 sıfat ve nitelendirme çifti (zıt) kullanılarak mekânın nitelik özellikleri belirlenmeye çalışılmış, uygulamanın etkinlik derecesini ölçmek için 7'li likert ölçeği kullanılmış ve katılımcıların demografik özelleri için 5 adet soru sorulmuştur. Uygulamada artırılmış gerçeklik ve çoklu ortam kullanımlarının kültürel miras eğitimi ve tanıtımına artı değer kattığı, öğrenmede, ilgi ve merakı arttırdığı, eğlendirdiği, yaratıcı olanakları ve yüksek teknoloji kullanımlarının bir sonucu olarak tarih sevgisi kazandırdığı, görsel ve duyumsal mekân algısını değiştirerek öğrenmeyi somutlaştırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information communication technologies are actively used in every field in the information age today. In the field of cultural heritage, museums are important institutions that convert these into interactive information production environments using these technologies. On the urban and regional scale, virtual heritage projects use cultural heritage information for promotional and educational purposes using virtual reality and augmented reality technologies. However, it is thought that these attempts could not be done quickly and comprehensively, or they remained locally or very superficial. In addition, innovative and creative methods are needed for cultural heritage education rather than traditional methods. Histourical AR mobile application, developed within the scope of this need and receiving support from Yıldız Technical University BAP, has been prepared with creative and innovative methods that offer the education of cultural heritage in multimedia by using information and communication technologies on an urban scale. 3D reconstructions of historical buildings and important historical characters that have not reached today have been prepared for the application design, and have been made visible on the phone screens interactively with this structure and characters. Written texts were interacted with 3D graphics voiced by visual expressions, and historical stories narrated with video animations were transferred. The prepared multimedia uses are presented to the user with user experience (UX) and user interface (UI) designs. In these designs, multimedia design principles and learning criteria are taken into consideration. The main purpose of the prepared application is to investigate the role of ICT in education. In this context, in order to measure the role of the user experience for the research and the role of mobile applications in VH education a questionnaire consisting of 397 people randomly selected was visited by going to the Sultanahmet historical peninsula. The collected data were evaluated with SPSS Program, qualitative and quantitative descriptive analysis method.. For the virtual space perception measurements created in the application, the qualitative features of the space were tried to be determined by using 12 adjective and qualification pairs the 7-point likert scale was used to measure the effectiveness degree of the application and 5 questions were asked for the demographic characteristics of the participants. In practice, it has been concluded that the use of augmented reality and multimedia adds value to cultural heritage education and promotion, increases the interest and curiosity in learning, entertains, brings a sense of history as a result of the use of creative opportunities and high technology, and embodies learning by changing the perception of visual and emotional space.