Siyasal iletişim bağlamında seçim kampanyalarının göstergebilimsel analizi: 2015 ve 2018 seçimleri örneği
Semiotic analysis of election campaigns in the context of political communication: Example of the 2015 and 2018 elections
- Tez No: 636798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Seçim Kampanyaları, Siyasal Reklam, Siyasal Reklam Afişi, Göstergebilimsel Analiz, Political Communication, Election Campaigns, Political Advertising, Political Publicity Poster, Semiotic Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Siyasal iletişim, bir siyasal partinin ya da adayının, seçim sürecinde seçmeni ikna etmek için kullandığı enstrümanların ve yöntemlerin bütününe verilen addır. Herhangi bir siyasal partinin ya da adayının seçmeni ikna etmesi, yapılacak olan seçimi kazanabilmek açısından oldukça önemlidir. Siyasi partiler ya da seçim için göstermiş oldukları adaylar, bu bağlamda seçmeni ikna açısından siyasal iletişim yöntemlerini ve enstrümanlarını kullanmaktadırlar. Siyasal iletişim enstrümanlarından siyasal reklam, propaganda, siyasal pazarlama gibi olguların kullanımı, bir siyasi partinin ya da adayının seçmen gözünde olumlu imaj çizmekten algı yönetimine, seçmen iknasından rakiplerin imajını seçmen nazarında zedelemeye, kendi tanıtımından siyasal başarıya kadar birçok alanda siyasal partilere ya da adaylara imkân tanımaktadır. Demokrasi ya da seçim işleminin yapılmaya başlandığı ilk devletlerden itibaren siyasal iletişim yöntemleri kullanılmaktadır. Her ne kadar günümüzdeki şekliyle kullanılmasa da, o tarihlerden itibaren lider adayının gerçekleştirdiği birçok eylemi siyasal iletişim alanına dâhil edebiliriz. 1950'li yıllara gelindiğindeyse siyasal iletişim, çağ atlamış ve profesyonelleşme (Amerikanvarileşme) yoluna girmiştir. Siyasal iletişim, profesyonelleşmeye başladığı tarihten günümüze kadar olan süreçte, özellikle medya teknolojilerinin gelişimiyle birlikte gelişim içine girmiş ve sürekli gelişmeye devam etmektedir. Hem dünya konjonktürünün değişimi (yaşanan toplumsal değişimler/gelişimler) hem de medya teknolojilerinin gelişimi siyasal iletişimin gelişim sürecini devamlı hale getirmekte etken rol oynamaktadır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemiyle tasarlanmış, veri toplama yöntemi olarak literatür taraması ve doküman incelemesi yapılmıştır. Araştırmanın veri analiz yöntemi ise göstergebilimsel analiz yöntemidir. Bu çalışmada, Türkiye'de gerçekleştirilen 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 seçimlerine katılan siyasi partilerin, siyasal seçim kampanyası bağlamında oluşturdukları siyasal reklam afişleri, göstergebilimsel analiz aracılığıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Political communication is the whole set of instruments and methods used by a political party or candidate to persuade the voter during the election process. It has been critical for any political party or candidate to convince the electorate to win the election. Political parties or candidates use political communication methods and instruments to convince the voters. The use of political advertising, propaganda, political marketing, etc., enables the political parties or the candidates to draw a positive image in the eyes of voters, to maximize the advantages of perception management, to persuade voters from the image of competitors, and to promote political parties or candidates in many areas. Political communication methods have been used since the first states of the beginning of democracy or election processes. Despite not being used in its current form, we can incorporate many of the actions of the leader candidate into the field of political communication. In the 1950s, political communication has gone through the era and entered the path of professionalization. Political communication has been developing since the beginning of professionalization (Americanization), especially with the development of media technologies; and continues to develop continuously. Both the change of the world conjuncture (social changes / developments) and the development of media technologies play an active role in the continuation of the development process of political communication. In this dissertation, the scientific research is designed with the aim of literature and document review using the qualitative method. Semiological analysis is selected to be used for data analysis. In this study, the political parties' publicity posers used in elections held in June 7, 2015 November 1, 2015 and June 24, 2018 are analyzed using semiotic methods.