M.Ö. II. bin yılda Giresun ilinin dağlık kesimi
Mountainous part of Giresun province in the 2nd Millennium BC
  1. Tez No: 636851
  2. Yazar: GÜNEŞ ÖZDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UHRİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH KAYMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: East Black Sea Region. Giresun, Second Millennium, Bronze Age, Alucra, Çamoluk, Şebinkarahisar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez kapsamında Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan ve üzerine fazlaca araştırma yapılmayan Giresun İli'nin dağlık kesiminin II. Binyılı incelenmiştir. Yapılan yüzey araştırması sonucu elde edilen verilerle birlikte yeni tespit edilen II. Binyıl yerleşmeleri tanıtılmıştır. Yerleşimler arası ilişkiler açığa çıkarılmış; dönem insanının yaşam stili tekrardan incelenmiştir. Aynı zamanda bu bölgelerden toplanan keramiklerin özelliklerine ve çizimlerine yer verilmiştir. Dönemin yerleşim haritaları, güncel haritalar, grafikler ve fotoğraflar ile incelenen bölge görsel ve sayısal verilerle açıklanmaya çalışılmıştır. Giresun'un dağlık kesminin II. Binyıldaki durumu her açıdan ortaya konmaya çalışılmıştır." Anahtar Kelime: Doğu Karadeniz Bölgesi, Giresun, II. Binyıl, Alucra, Çamoluk , Şebinkarahisar.
Özet (Çeviri)
Within the context of this thesis, Eastern Black Sea region city Giresun's highland parts' second millennium had been researched.As a result of the conducted surface research new foundings had been resurfaced and under the light of these foundings second millennia settlings had been introduced.Intra settlings relationships had been brought into the light; life style of the concerning era's people had been re-researched. Also, ceramic illustrations and their characteristics are included this thesis according to the conducted research within the given region. The region, which was analyzed according to second millennia settling maps, contemporary maps, graphs and photographs, had been tried to be analyzed by visual and quantitative data. All in all, an effort to explain second millennia of Giresun's highland parts from several aspects had been put into.