Politics of ethnic classification: A comparative analysis of censuses in Bolivia and Peru
Etnik sınıflandırma politikaları: Bolivya ve Peru'daki nüfus sayımlarının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 636864
  2. Yazar: NİHAL KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENER AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik sınıflandırma, Latin Amerika, Nüfus Sayımı, Yerli Söylemi, Siyasi Fırsat Yapısı, Ethnic classification, Latin America, Census, Indigenous, Discourse, Political Opportunity Structure
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, nüfus sayımına etnik soruların dahil edilmesini teşvik eden faktörleri ve değişim için gerekli siyasi koşulları analiz ederek nüfus sayımındaki etnik sınıflandırmaların, devamlılık ve değişim dinamiklerini sunmaktadır. Nüfus sayımlarındaki etnik sınıflandırmalar literatürde özellikle nedensel mekanizmalar ve tipolojiler oluşturularak, nadiren karşılaştırmalı bir bakış açısıyla incelenmiştir; ancak nüfus sayımındaki sınıflandırmalar, devlet ideolojilerinin ve toplumun inançlarının resmi sayımlarda nasıl yansıtıldığının anlaşılmasını sağlar. Bu çalışma, 21. yüzyılda gerçekleştirilen iki etnik sınıflandırma vakasını ele almaktadır. Üç bağımsız değişkenin – politik fırsat yapısı, yeni bir söylem, uluslararası aktörlerin ve eğilimlerin etkisi- bir etnik sınıflandırmanın sonucunu, -kapsayıcı ya da dışlayıcı olarak- belirlediğini iddia etmektedir. Bolivya örneğinde, siyasi fırsat sistemindeki açıklık, yeni bir yerli söyleminin siyasal aktörler tarafından kabul edilmesi, uluslararası aktörlerin ve eğilimlerin destekleyici etkisiyle birlikte kapsayıcı bir etnik sınıflandırma ile sonuçlanmıştır. Peru'da, siyasi sistemde uzun yıllar süren kısıtlamalar ve devlet tarafından uygulanan baskılar, sınıf / köylü söyleminde süreklilik gösteren tutum ve uluslararası örgütlerin kısmi etkisi ile birleştiğinde 2017'ye kadar dışlayıcı bir etnik sınıflandırmaya sebep olmuştur. Her vaka için, etnik sınıflandırmanın kısa tarihi ile etnik gruplar hakkında genel bilgiler sunulmuş ve sonrasında etnik sınıflandırmada değişikliğe sebep olan faktörler ışığında bu iki ülkenin analizi yapılmıştır. Bolivya ve Peru'yla ilgili yapılan kapsamlı bir karşılaştırmalı çalışmadan sonra, yukarıda sunulan faktörlerin etnik sınıflandırmanın nüfus sayımlarında kendine yer bulabilmesi için gerekli olduğu saptanmaktadır. Söz konusu sınıflandırmanın kendine yer bulabilmesi için siyasi fırsat sistemindeki açıklık ve yeni bir söylemin varlığı kesinlikle gerekliyken ilk iki faktör olmadan uluslararası etkinin varlığı, ülkenin etnik sınıflandırma sisteminde bir değişiklik yaratmak için yeterli değildir. Uygun bir siyasi fırsat yapısı ve ülkede sürdürülen kapsayıcı yerli söyleminin elde edilmesinin ardından, uluslararası aktörler etnik soruların nüfus sayımına nasıl dahil edileceğini belirler.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the dynamics of the persistence and transformation of ethnic classifications in the census by analysing the factors that foster the inclusion of ethnic questions in the census and the political conditions necessary for change. Ethnic classifications in censuses have been rarely studied from a comparative perspective, particularly by establishing causal mechanisms and typologies. However, census classification provides an understanding of how state ideologies and beliefs of society are reflected in official enumerations. This study addresses two cases of ethnic classification which were conducted during the 21st century. I argue that the combination of three independent variables -political opportunity structure, a new discourse, and the influence of international actors and trends- determines the outcome of an ethnic classification whether it is inclusive or exclusive. In the case of Bolivia, the openness in the political opportunity system, an adaptation of a new indigenous discourse of political actors together with the supportive influence of international actors and trends resulted in inclusion of an inclusionary ethnic classification question in the census. In Peru, closure in the political system for long years and repression by the state, combined with persistence in class/peasant discourse and partial influence of international organizations resulted in exclusionary ethnic classification until 2017. For each case, a brief history of ethnic classification in the census and general information about the ethnic groups are presented, and then the factors of ethnic classification change are analysed within each case. After an extended comparative study of Bolivia and Peru, I conclude that the factors presented above are all necessary but the existence of international influence without the first two factors is not sufficient to create a change in the ethnic classification system of the country. After open political opportunity structure and inclusive indigenous discourse maintained in the country, international actors determine how to incorporate ethnic questions into the census.