Sualtı haberleşme sistemleri: Fiber optik haberleşme örneği
Underwater communication systems: Example of fiber optic communication
- Tez No: 636975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İletişim Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sualtı Haberleşme, Fiber Optik, İletişim, Underwater Communication, Fiber Optic, Communication
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Optik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Optik ve Fotonik Mühendisliği Bilim Dlı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET SUALTI HABERLEŞME SİSTEMLERİ: FİBER OPTİK HABERLEŞME ÖRNEĞİ YASİN BAYRAKTAR Yüksek Lisans Tezi Optik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Özlem POLAT 2020, 52+xvı sayfa İletişim, haberleşme eski zamanlardan beri insan hayatında önemli bir rol oynamaktadır. 21. yüzyıl teknoloji dünyasında meydana gelen çok hızlı değişimler, iletişim alanında da kendisini göstermektedir. Ses, veri ve görüntü iletişiminde meydana gelen bu hızlı ve büyük değişimler daha ergonomiklilik, ekonomiklilik, kalitenin yüksek olması ve geniş kapasiteli sistemlere talebi arttırmıştır. Bundan dolayıdır ki zamanımızda insanlar farklı iletişim yöntemleri kullanarak dünya genelinde iletişimini, haberleşmesini sağlıyor. Haberleşme bağlantılarının ortamı hava, uzay, yüzey veya su olabilir. Bu alandaki yeni gelişmelere uydu ve su altı optik iletişim teknolojileri eklenmektedir. Kıtaların birbirleriyle olan data iletişimi/haberleşmesi, dünyadaki nüfus merkezlerini birbirine bağlayan sualtı fiber optik kablolar ağıyla gerçekleştiğinde“sualtı optik haberleşme”olayı olmuştur. Uluslararası internette gezinen veyahut diğer kıtalarla telefon görüşmesini uluslararası yapan, denizaltı fiber optik kablolarını kullanmış olmaktadır. Sualtı optik haberleşme yöntemleri; Ethernet Standardında Bakır Kablo ile Veri İletimi, RS-485 Seri İletim, Kablosuz Veri Aktarımı, Taşınabilir Disk ileVeri İletimi, Fiber Optik İle Veri İletimi olmak üzere beş şekilde yapılır. Biz bu projemizde Fiber Optik ile veri iletimini inceleyeceğiz. Daha ergonomiklilik, fazla bant genişliği, hızlılık gibi avantajlardan dolayı bu tercihi yapmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERWATER COMMUNICATION SYSTEMS: EXAMPLE OF FIBER OPTIC COMMUNICATION YASİN BAYRAKTAR Department of Optical Engineering Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi ÖZLEM POLAT 2020, 52+xvı pages Communication have played an important role in human life since ancient times. Rapid changes in the 21st century technology world also show itself in the field of communication. This rapid and large changes in voice, data and image communication have increased demand for more ergonomics, economy, high quality and large capacity systems. Therefore, in our time, people provide communication worldwide using different communication methods. The environment of communication connections can be air, space, surface or water. Satellite and underwater optical communication technologies are also participating in new developments in this field. When the data communication of the continents with each other was realized with the underwater fiber optic cables network that connects the population centers of the world, there was an“underwater optical communication”event. It has been using submarine fiber optic cables that surf internationally or make international phone calls with other continents. Underwater optical communication methods; Data Transmission with Copper Cable in Ethernet Standard, RS-485 Serial Transmission, Wireless Data Transmission, Data Transmission with Portable Disk, Data Transmission with Fiber Optic. In this project, we will examine data transmission with Fiber Optic. We have made this choice due to advantages such as more ergonomics, more bandwidth, and speed.