Preterm bebeklerin uyku-uyanıklık örüntülerini etkileyen faktörlerin aktigrafi, aEEG, uyku günlükleri ve doğrudan gözlem ile değerlendirilmesi
Assessment of factors affecting sleep-wake patterns in preterm infants by actigraphy and aEEG: Prediction of neurodevelopmental outcome
- Tez No: 636974
- Danışmanlar: PROF. DR. PERRAN BORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: aktigrafi, amplitüd elektroensefalografi, preterm, uyku-uyanıklık döngüsü, gelişim, actigraphy, amplitude-integrated electroencephalography, preterm, sleep-wake cycle, development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bebeklerin uyku-uyanıklık örüntülerinin monitorizasyonu için noninvaziv yöntemlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda preterm bebeklerdeki uyku-uyanıklık örüntülerinin aktigrafi ve aEEG ile doğrudan gözlem ile konkordansının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. İkincil olarak da yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki (YYBÜ) ortamın uyku üzerine etkisi ve kısa dönemli nörolojik sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Düzey YYBÜ ünitesinde Haziran 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılan prospektif gözlem çalışmasında; 28-37 gestasyonel haftada doğmuş 70 preterm bebekten çalışma kriterlerimizi karşılayan 23 bebeğin 6'sının aileleri çalışmaya dahil olmayı kabul etmemiştir. Uyku değişkenleri postmenstrüel 32.haftada 24 saat süreyle takılan Philips Resipronics Mini-Mitter® Actiwatch-2 cihaz ile ölçülmüş ve veriler 30 sn epochlarla aEEG ile eşleştirilmiştir. Eş zamanlı 8 saatlik video kayıtlarından doğrudan gözlem verileri elde edilmiştir. Bebeklerin klinik ve nörogelişimsel değerlendirilmesi General Movements (GM's) ve Bayley İnfant Gelişim Testi III (BSID III) ile iki farklı dönemde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Aktigrafi verilerine göre duyarlılık %84,1 ile en yüksek otomatik eşik değerde görülmüştür. Aktigrafi ve aEEG cihazlarının duyarlılık ve uyum oranı orta düzeyde çıkmıştır. Aktigrafi verilerine göre preterm infantlar kayıtların %17'sinde uyanık olarak değerlendirilmiş ve toplam uyku süresi 19,8 saat bulunmuştur. 10 tane bebekte tamamen matür aEEG gözlenmiştir. Tüm alt gruplar için Bayley skorları normal aralıklarda saptanmıştır. Sonuç: Pretermlerde uyku-uyanıklık örüntülerini tanımlamada aktigrafi (otomatik eşik değer) ve aEEG kullanılabilir. Bulgular daha geniş serilerde desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Non-invasive methods to monitor infant sleep states, using readily available techniques are necessary. We aimed to determine concordance of actigraphy data with aEEG against direct observation in assessing the sleep architecture of premature babies. Our secondary aims were to examine the associations of NICU environment with sleep architecture and their value in predicting short term neurological outcome Material and Methods: This prospective observational study was conducted in a Level III NICU of Marmara University Pendik Research and Training Hospital located in Istanbul, Turkey between June 2019 to May 2020. Out of 70 preterm infants (gestational age between 28 to 37 weeks) admitted during the study period, 23 met our criteria, 6 parents refused to participate. Sleep variables were measured using Philips Resipronics Mini-Mitter® Actiwatch-2 devices at 32nd weeks of PMA for 24 hours. Activity data were matched with aEEG data on a 30 sec epoch basis. The 8 hour of videorecording is selected for direct observation. Neurodevelopment is evaluated by General Movement Assessment and Bayley Scales of Infant Development III. Results: Sensitivity for the actigraphy measurements was highest (84.1%) at the automatic activity threshold. Sensitivity and accuracy of aEEG against direct observation was moderate. Concordance of actigraphy with aEEG was low. Preterm infants spent approximately 17% of the recordings awake, and total sleep time was 19.8 hours. The activity day/night ratio was 1.07. A complete mature pattern in aEEG recordings was observed in 10 neonates. Bayley composite scores for all subsets were within the normal range in all. Conclusion: Our findings revealed that actiwatch at automatic threshold setting and aEEG can be used for asseesing sleep and wake states in preterm infants. The findings should be confirmed in larger samples.