Hipofiz makroadenomlarının preoperatif ve postoperatif radyolojik özellikleri ile hormon profilleri ve P-53, Kİ-67 değerlerinin karşılaştırılması
The Preoperative and postoperative Radiological Properties and Hormone Profiles of Hypophysis Macroadenom and The Comparison of P-53, Kİ-67 Values
  1. Tez No: 637092
  2. Yazar: MUSTAFA KARABİNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MESRUR HALEFOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipofiz, makroadenom, Ki-67
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, hipofiz makroadenomlarının preoperatif ve postoperatif radyolojik özellikleri (MRG(Manyetik Rezonans Görüntüleme) (T1A, T2A, Kontrastlı T1A)) ile hormon profilleri ve p53, Ki-67 proliferasyon indeksleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. MATERYAL VE METOD: Hastanemiz etik kurul komitesi tarafından çalışmamıza onay alınmış olup, hastanemizde Mart 2015 -Nisan 2019 tarihleri arasında dinamik kontrastlı hipofiz MRG çekilmiş ve patolojik tanıları olan 81 hasta yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde taranmıştır. Çalışmaya alınan olguların yaşları 24 ile 68 arasında değişmekte olup ortalama yaş 45,6±12,55 yıldır. Çalışmaya alınan olguların 39 (%48,2) erkek, 42(%51,8) kadındır. Çalışmada tümörlerin preoperatif dönemde maksimal çapları 2 planda (aksiyel,koronal) kontrastlı serilerde ölçüldü ve tümör invazyon dereceleri HARDY klasifikasyonuna göre sınıflandırıldı. Lezyonların çevre yapılara invazyonu da kontrastlı serilerde değerlendirildi. Postoperatif lezyonların kontrol incelemeleri 6. ve 12. aylarda değerlendirildi.Bu incelemelerde rezidü lezyonlarda boyut artışının olup olmadığı esas olarak kontrastlı T1 ağırlıklı seriler başta olmak üzere kontrastsız konvansiyonel T1A ve T2A serilerde hem koronal ,hem de sagital planlarda değerlendirildi. BULGULAR: Ki-67(p=0.001) veya P-53 (p=0.042) pozitif olan olgularda rezidü boyut artışı sık görülürken , büyük boyutlu tümörlerde Ki-67 pozitifliği ve rezidü boyut artışı daha sık görülmektedir.Ancak Hardy Klasifikasyonuna göre değerlendirilen invazyon derecesinin Ki-67 ve rezidü boyut artışı ile direkt korelasyonu yoktur.ACTH salgılayan makroadenomlarda Ki-67 pozitifliği daha az görülürken gonadotropin salgılayan adenomlarda Ki-67 pozitifliği daha sık görülür (p=0.08); buna karşın hormon profilleri ile rezidü boyut artışı arasında anlamlı bir ilişki yoktur. ACTH salgılayan adenomların maksimal çapları null cell adenom(p=0.04) ve plutriform(p=0.02) adenomlara göre daha küçüktür.P-53 pozitifliğinin ise tümör boyutu ve invazyonu ile olan ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı derecede ortaya konulamamıştır. SONUÇ: Hipofiz adenomlarının davranışlarını tahmin edebilmek için farklı parametrelerin değerlendirilmesi gerekir, bu parametrelerin kombine bir şekilde değerlendirilmesi prognoz tahminini güçlendirmek ve nüks varlığında erken tanı koymak açısından önemlidir.Bu sayede takip ve tedavi protokolleri lezyondan lezyona göre değiştirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this work, we wanted to investigate the preoperative and postoperative radiological properties, and hormone profiles of“Hypophysis Macroadenom”using MRG and T1A, T2A, and contrast enhanced T1A.We also aim to study the relationship between proliferation indexes of P-53 and Ki-67. Material and Method: Our study is approved by the ethics committee of our hospital. For the study, we used dynamic contrast enhanced“ Hypophysis MRG”scans which are performed between March 2015 - April 2019 and scanned in 3 months for 81 patience with pathological diagnosis. The demographics of patients who participated in the study are as follows. The ages of patients vary between 24 and 68 years old with a mean and variance of 45,6±12,55 years and 39 (%48.2) of them are male and 42 (%51.8) of them are women. In the study, we measured the maximal diameter of the tumors in the preoperative phase in 2 plans (“axial”and coronal) using contrast enhanced series and the tumor invasion levels are classified according to HARDY measures.The invasion of lesions to peripheral tissues are assessed. The postoperative lesions of the control group are done in months 6th and 12th. In these investigations, we measured the potential increase of the size of the residual lesions using mainly contrast enhanced T1 weighted series and non-contrast conventional T1A and T2A series in coronal and sagittal plans. Findings: We observed that patients with positive Ki-67(p=0.001) or P-53 (p=0.042) had an increase in residuals.For large tumors, we observe positive Ki-67 and the increase in the residual size more frequently. However, we did not observe a direct correlation between the invasion level according to the Hardy classification with Ki-67 and the increase in the residual size.We observe the positive Ki-67 less frequently on macroadenom secreting ACTH, yet, more frequently on the adenomas secreting gonadotropin (p=0.08). On the other hand, we did not observe any relationship between hormone profiles and the increase in residual size.The adenomas secreting ACTH have a smaller maximal diameter compared to null cell adenomas (p=0.04) and plutriform adenomas (p=0.02).We did not find any evidence for the relationship between the positive P-53 and tumor size or the invasion. Conclusion: To predict the behavior of“hypophysis ”adenomas, we need to consider different parameters and the analyses of these parameters in combinations could strengthen the prediction of prognoses and the early diagnosis of relapse. Thus, the treatment and follow-up protocols could be change depending on the lesion.