Medikal turizm hastanelerinde çalışan memnuniyeti: İstanbul örneği
Pleasure of workers in medical tourism hospitals: Example of İstanbul
  1. Tez No: 637091
  2. Yazar: SERDAR DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Türkiye'deki Sağlık Turizmi, Health Tourism, Medical Touirsm, Health Tourism in Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gün geçtikçe turizm faaliyetlerine olan ilgi ve katılımın artış gösterdiği yadsınamaz bir gerçektir. Ülkemiz için önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörü sürekli büyüyerek hem maddi hem de kültürel bakımdan kazanç sağlamaktadır. Dinlenme ve eğlenme gibi ihtiyaçların oluşmasının yanı sıra farklı arayış ve isteklerin de ortaya çıkmasıyla birlikte turizm sektörü sağlık, bilim, kültür alanlarında gelişme göstermiş, alternatif turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır. Ülkemizde de en çok talep gören alternatif turizm çeşitlerinin başında sağlık turizmi gelmektedir. Çalışmanın amacı; ülkemizdeki medikal turizm çalışanlarının memnuniyet derecesini ölçmektir. Bu çalışma İstanbul ilindeki medikal turizm çalışanlarının memnuniyetleri değerlendirilerek çalışanların memnuniyetlerinin arttırılmasına yönelik atılacak adımların belirlenmesi bağlamında önem arz etmektedir. Çalışmada nicel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Sonuç olarak ülkemiz sağlık turizmi bağlamında değerlendirilerek medikal turizm çalışanların çalışma şartları, memnuniyet dereceleri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre erkek katılımcılar kuruma daha çok bağlılık göstermektedir. Aynı zamanda 6-10 yıl arası çalışma süresi 0 - 1 yıl , 2- 5 yıl , 11 - 20 yıl ,20 yıl ve üzeri çalışma sürelerine göre en yüksek değeri almıştır. Lisans eğitiminin en yüksek eğitim düzeyi olarak çıktığı da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is an undeniable fact that interest and participation in the tourism movement is increasing day by day. Tourism sector which is one of the important source of income for our country derives a profit both financially and culturally by growing constantly.The tourism sector has developed in the sense of health,science and culture along with occurence of pursuit and request beside emergence of needs like rest and fun,thus alternative types of tourism have emerged.Health tourism is one of the most demanded alternative type of tourism in our country. The aim of this study is to evaluate the pleasure level of medical tourism workers in our country.This research has importance in the context of determining the actions to be taken for increasing the pleasure of workers by evaluating the satisfaction level of medical tourism workers in İstanbul.Survey method among quantitative research has been applied in this study.As a result,level of pleasure and working conditions of medical tourism workers have been examined by being evaluated in the context of health tourism in our country.According to the study results,male participants has shown more commitment to the institution.Working hours between 6-10 hours have valued mostly when compared with the other working hours.It is also seen that undergraduate education is the highest level of education.