Seboreik dermatitli hastalarda benlik saygısı, algılanan stres düzeyi, kaygı, sosyal fobi, depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of self respect, perceped stress level, anxiety, social fobi, depression, anxiety and quality of life in patients with seboreic dermatitis
  1. Tez No: 637125
  2. Yazar: NURSEL ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURNA İLKNUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Seboreik dermatit, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, kaygı, Seborrheic dermatitis, quality of life, depression, anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç Seboreik dermatit (SD) saçlı deri, yüz ve gövde üst kısmı da dahil olmak üzere vücudun seboreik bölgelerini etkileyen kronik ve tekrarlayıcı endojen bir ekzema olarak sınıflanır. Sayrılığın lokalizasyonu ve şiddeti bireysel olarak değişmektedir. Bireylerdeki genel yakınma sayrılığın şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir ancak bu bireylerde psiko-sosyal yakınmalar oldukça yaygındır. Bu psiko-sosyal yakınmaların tespit edilmesi tedavinin başarısını önemli ölçüde değiştirecektir. Çalışmamızdaki amaç; SD'li bireylerde psiko-sosyal yakınmaları değerlendirerek, sayrılığın şiddeti ile farklılık gösterip göstermediğinin saptanmasıdır. Materyal ve Metod Bu amaçla kliniğe başvuran 122 SD tanılı birey değerlendirilmiştir. Değerlendirmede bireylerin sosyo-demografik özellikleri, SEDASİ skoru, Rossenberg benlik saygı ölçeği, Dermatolojik Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği, Durumluluk Süreklilik Kaygı Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği Kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS 25 paket programı ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular Hastalarda en sık görülen tutulum lokalizasyonu %69.7 oranında (n=85) yanak bölgesi olarak saptanırken; 2. sırada %59.0 oranında (n=72 ) alın bölgesi; %54.1 oranında ise (n=66) burun bölgesi tutulumu olarak tespit edilmiştir. Sayrılığın şiddeti ve RBSÖ skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sayrılığın şiddeti ve Süreklilik kaygı skoru/Durumluluk kaygı skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sayrılığın şiddeti ve Algılanan Stres skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Liebowitz Performans Kaygı skoru ile sayrılık şiddeti arasında negatif yönde çok zayıf anlamlı ilişki bulunmaktadır (p=0,028; r=-0,199) Sonuç Çalışmamızın sonucunda SD şiddeti ile yaşam kalitesi, benlik saygısı, algılanan stres düzeyi, sosyal fobi, depresyon, anksiyete arasında bir ilişki saptanmamıştır. Hastalık şiddeti ile toplam kaygı, toplam kaçınma, sosyal kaygı, sosyal kaçınma ve performans kaçınma arasında ilişki saptanmazken; sadece performans kaygısı yönünden çok zayıf bir ilişki saptanmıştır..
Özet (Çeviri)
Seborrheic dermatitis (SD) is classified as a chronic and recurrent endogenous eczema affecting the seborrheic areas of the body, including the scalp, face and upper body. The localization and severity of the disease varies individually. General complaints in individuals differ depending on the severity of the disease, but psycho-social complaints are very common in these individuals. Identifying these psychosocial complaints will significantly change the success of the treatment. The aim of our study is to determine whether the disease differs with the severity of the disease by evaluating the psycho-social complaints in individuals with SD. Method For this purpose, 122 individuals diagnosed with SD were evaluated. Socio-demographic characteristics, SEDASI score, Rossenberg Self-esteem Scale, Dermatological Quality of Life Scale, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Perceived Stress Scale, State Continuity Anxiety Scale, and Liebowitz Social Phobia Scale were used in the evaluation. The results were statistically analyzed with SPSS 25 package program. Results While the most common involvement localization in patients was 69.7% (n = 85) as the cheek area; In the 2nd place, 59.0% (n = 72) forehead region; 54.1% (n = 66) of the nose were detected as involvement.There was no statistically significant relationship between the severity of the patients and the RDSS score (p> 0.05).No statistically significant relationship was found between the disease severity and the Continuity anxiety score / State anxiety score (p> 0.05). No statistically significant relationship was detected between the severity of the patients' Perceived Stress score (p> 0.05). There is a weakly weak relationship between Liebowitz Performance Anxiety score and disease severity (p = 0.028; r = -0.199). Conclusion Psycho-social evaluation of SD patients during follow-up and treatment stages and required Multidisciplinary support is important in terms of affecting patients' quality of life and the prognosis of the disease positively. Our aim in this study is to evaluate the relationship between SD severity and quality of life, self-esteem, perceived stress level, anxiety, social phobia, depression and anxiety by evaluating psycho-social complaints in individuals with SD.