Romatoid artrit hastalarında egzersizin miRNA ve mRNA ekspresyonları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of exercise on mirna and MRNA expression in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 637190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ZAHİT ÇIRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Biochemistry, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, egzersiz, miRNA, Rheumatoid arthritis, exercise, microRNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Romatoid Artrit Hastalarında Egzersizin miRNA ve mRNA Ekspresyonları Üzerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Romatoid artrit (RA) hastalarında egzersizin mikroRNA (miRNA) ve mRNA ekspresyonları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2010 ACR/ EULAR RA kriterlerini sağlayan 18-60 yaş arası 30 hasta ve 30 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma grubuna 8 hafta boyunca; haftada 2 gün kuvvetlendirme ve germe egzersizlerinden oluşan bir program klinikte uygulandı. Haftada 1 gün 30 dakika hafif orta şiddette yürüyüş yapılması istendi. Egzersizin başında ve sonunda olguların; 1 adet EDTA' lı tüpe 5-10 cc periferal kan örnekleri alındı. Ardından ağrı için Numeric Rating Scale (NRS), hastalık aktivitesi hesaplanması için 28-joint Disease Activity Score (DAS28), genel sağlığı değerlendirmek için Health Assessment Questionnaire (HAQ), yaşam kalitesi değerlendirmek için Short Form-36 (SF-36) kullanıldı. Kontrol grubunun yalnızca 1 adet EDTA' lı tüpe 5-10 cc periferal kan örnekleri alındı. Alınan örneklerde miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-16, miRNA-145 gen ekspresyonları real-time PZR yöntemiyle belirlendi. Bulgular: RA' lı hasta grubunda egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasında DAS28, SF-36, NRS, HAQ ölçeklerinde anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). MiRNA-146a ekspresyon seviyesi egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasında anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Ancak bu iki grup kontrol grubu ile anlamlı farklılık göstermektedir (p0,05). MiRNA-155 ve miRNA-16 ekspresyon seviyesi egzersiz öncesi, egzersiz sonrası ve kontrol gruplarında anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Egzersiz tedavisi RA' lı hastalarda ağrıyı, hastalık aktivitesini, yaşam kalitesini ve genel sağlık durumunu iyi yönde etkilemektedir. Egzersizin hastalık patogenezinde rol oynayan miRNA' lardan bazılarına etki edebileceği bulunmuştur. Ancak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Exercise on miRNA and mRNA Expression in Patients with Rheumatoid Arthritis Objective: It is aimed to investigate the effect of exercise on microRNA (miRNA) and mRNA expressions in patients with rheumatoid arthritis (RA). Materials and Methods: 30 patients and 30 healthy controls aged 18-60 years who met the 2010 ACR / EULAR RA criteria were included in the study. A program consisting of strengthening and stretching exercises 2 days a week was applied to the study group for 8 weeks. One day a week, 30 minutes of mild moderate walking was requested. Of the cases at the beginning and at the end of the treatment; 5-10 cc peripheral blood samples were taken into one EDTA tube. Then Numeric Rating Scale (NRS) was used for pain, 28-joint Disease Activity Score (DAS28) was used to calculate disease activity, Health Assessment Questionnaire (HAQ) was used to assess general health and Short Form-36 (SF-36) was used to evaluate quality of life. 5-10 cc peripheral blood samples were taken to only 1 EDTA tube of the control group. In the samples taken, gene expressions of miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-16, miRNA-145 were determined by real-time PZR method. Results: There was a significant difference in DAS28, SF-36, NRS, HAQ scales before and after treatment in the RA group of patients (p 0.05). The expression level of MiRNA-146a does not differ significantly before and after treatment (p> 0.05). However, these two groups differ significantly with the control group (p 0.05). No significant difference was observed in the miRNA-155 and miRNA-16 expression levels in the pretreatment, posttreatment, and control groups (p> 0.05). Conclusion: Exercise therapy has a good effect on pain, disease activity, quality of life and general health in patients with RA. It has been found that exercise can affect some of the miRNAs involved in disease pathogenesis. However, more comprehensive studies are needed.