Zigomatik implant uygulamaları açısından zigomatik kemiğin radyolojik ve klinik anatomisi
Radiological and clinical anatomy of zygomatic bone in terms of zygomatic implant applications
- Tez No: 637237
- Danışmanlar: PROF. İLKNUR ÖZCAN, PROF. HÜSEYİN AVNİ BALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Diş Hekimliği, Anatomy, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Foramen zygomaticofaciale, foramen zygomaticotemporale, foramen zygomaticoorbitale, zigomatik implant, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Foramen zygomaticofaciale, foramen zygomaticotemporale, foramen zygomaticoorbitale, zygomatic implant, cone beam computed tomography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, zigomatik implant yerleştirilmesine dair morfometrik veri sunmak ve çalışmanın sonuçlarının diş hekimliği radyolojisi ve cerrahisi için hekimlere bir rehber olmasını sağlamaktır. İstanbul Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalında bulunan Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (Scanora 3D-X KIBT unit by Soradex (Tuusla Finland) arşivindeki kesitler taranarak 3087 adet hastaya ait görüntülerde zigomatik kemiğe ait kanallar ve foramenler incelendi. Tek zigomatikofasiyal kanallar 414 adet (%62), çift zigomatikofasiyal kanallar 27 adet (%4) olarak tespit edildi. Sadece zigomatikotemporal kanaldan da 41 adet (%6) olarak gözlemlendi. Bundan başka kanalların seyri değerlendirildiğinde T şeklinde ya da V şeklinde olabildiği gözlendi. T şekilli kanallar 174 adet (%26), V şekilli kanallar 13 adet (%1,9) olarak izlendi. μBT (Mikro Bilgisayarlı Tomografi) (Bruker Skyscann 1174 model) ile 43 adet kuru kemik örnekleri incelenerek kanalların seyri gözlemlendi. Kanalların Y şekilli ve düz olacak şekilde seyir paterni gösterdiği tespit edildi. 25 adet kuru kafada, cerrahi prosedür açısından zigomatik implantın giriş ve çıkış yerlerini tayin için morfometrik ölçümler yapıldı. Cerrahi alana olan yakın komşuluğu nedeni ile Aksesuar İnfraorbital Foramen (AIOF) varlığı araştırıldı. 25 kuru kafanın beşinde AIOF tespit edildi. Bu tez çalışması özellikle preoperatif değerlendirme yaparken kanal varyasyonları hakkında bilgi edinmeyi sağlayıp zigomatik implant planlamasında komplikasyonların minimale indirilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to present morphometric data on the placement of zygomatic implants and to provide the results of the study as a guide for physicians for dental radiology and surgery. The sections of the Cone Beam Computed Tomography (Scanora 3D-X CBCT unit by Soradex (Tuusla Finland) archive in the Department of Oral and Maxillofacial Radiology of Istanbul University were scanned and the canals and foramens of zygomatic bone were examined in the images of 3087 patients. Single zygomaticofacial canals were determined as 414 (62%) and double zygomaticofacial canals as 27 (4%). 41 of them (6%) were observed only from the zygomaticotemporal canal. Furthermore, when the course of the canals were evaluated, it was observed that it could be T-shaped or V-shaped. T-shaped canals were observed as 174 (26%) and V-shaped canals as 13 (1,9%). With μCT (Microcomputer Tomography) (Bruker Skyscann 1174 model), 43 dry bone samples were examined and the course of the canals was observed. It was found that the canals show a pattern of Y-shaped and flat. Morphometric measurements were made in 25 dry heads to determine the entry and exit locations of the zygomatic implant in terms of surgical procedure. The presence of Accessory Infraorbital Foramen (AIOF) was investigated because of its close neighborhood to the surgical field. AIOF was detected in five of the 25 dry heads. This thesis will provide information about canal variations especially during peroperative evaluation and will minimize complications in zygomatic implant planning.