Türk rap müziğinde yaşanan değişim ve gelişim-uygulamalı ve karşılaştırmalı bir çalışma-
Changes occured in Turkish rap music: A practical comparative study
  1. Tez No: 637439
  2. Yazar: SELİN OTCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZAN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Rap Müzik, Türkçe Rap Müzik, Hip-hop, Şiddet, Rap Music, Turkish Rap Music, Hip-hop, Violence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İlk olarak Almanya'daki Türkler arasında yayılmaya başlayıp sonrasında gurbetçiler tarafından ülkemize taşınan rap müzik kısa sürede ülkemizde kabul görmüştür. En çok dinlenen müzik listelerinin baş sıralarında yer almaya devam etmekte, etkisi de her geçen gün artmaktadır. Yapılan ön araştırma ve tamamlanmış çalışmalar incelendiğinde, rap müziğin içerisinde geçen sözlerin şiddet, argo, küfür, umut, umutsuzluk, cinsiyet ayrımı, karşı cinsi aşağılama, yabancı sözcük kullanımı ve madde kullanımına özendirme gibi olumsuz özellikler barındırabildiği görülmüştür. Bu çalışmada Türk rap müziğinin olumlu ve olumsuz yönlerini ve şarkıların içerisinde geçen sözlerin verdiği mesajları, daha önceki yıllarda yapılmış olan müzikal beğeni çalışmaları ile karşılaştırıp yorumlamak hedeflenmiştir. Sözü edilen hedefe yönelik olarak Niğde ili ortaöğretim 11. sınıf öğrencilerinin müzikal beğenilerini saptamak amacıyla bir anket uygulaması yapılmıştır. Bu uygulama ile öğrencilerin müzikal beğenileri içinde rap müziğin yeri, en sık dinlenilen rap şarkıcı ve grupların tespiti ve en sık dinlenilen şarkıların belirlenmesi hedeflenmiştir. Belirlenen bu rap parçalarındaki olumlu ve olumsuz ögeler tespit edilerek, geçmiş yıllarda bilhassa Feyzan GÖHER (VURAL) danışmanlığında Burcu TAŞAL tarafından üniversitemizde tamamlanmış olan“Şarkı Sözlerinde Şiddet Öğesi -Aksaray İli İlköğretim İkinci Kademe Öğrencileri ile Yapılan Bir Çalışma-”başlıklı tez çalışması ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Şarkıların içerisindeki olumlu ve olumsuz mesajlar açısından on yılda yaşanan değişimler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Music,which firstly started to spread among Turkish people living in Germany and brought to our country by expats, was accepted in our country in a short time. It continues to take place at the top of the most listened music lists and its effect is increasing everyday. When the preliminary researches and completed studies are examined, it is found to contain negative features like violence,slang,swearing, hope,hopelessness,gender discrimination,humiliation of the opposite sex and encouragement to using drugs.. In this study it is aimed to compare the positive and the negative aspects of Turkish rap music and the messages given by the words in the songs with the studies made on the musical tastes in the previous years. Intended for the mentioned aim, a survey was made to identify musical tastes of the 11th grade students of Niğde province. By this application, it is aimed to determine the place of Rap Music within the musical tastes of the students,the most frequently listened rap singers and bands and the most frequently listened rap songs.By determining positive and negative elements in these rap tracks,comperations especially with the study entitled“The Violence Factor in Song Lyrics-A study applied on the secondary school students in Aksaray Province”,which was completed by Burcu TAŞAL under the condultancy of Feyzan GÖHER (VURAL), was made.