Uluslararası yükseköğretim öğrencilerinin UNESCO dünya mirasında yer alan somut ve somut olmayan kültürel miraslar hakkında farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi: Türkiye örneklemi
Evaluation of the international university students' awareness about the tengible and intangible cultural heritage according to UNESCO world heritage: Turkey as a sample
  1. Tez No: 637487
  2. Yazar: HANANE MOKRANE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN HANIM HALAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: TÖMER öğrenciler, Kültürel Miras, Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi, Farkındalık, TÖMER students, Cultural Heritage, Turkey's UNESCO World Heritage List, Awareness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalışmada, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)'de eğitim gören uluslararası öğrencilerin, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, somut ve somut olmayan kültürel mirasları hakkında farkındalık ve ilgilerini araştırılmaktadır. Araştırmada nicel yöntemler kullanılmış ve Betimsel Tarama modeli araştırması yapılmıştır. Araştırma örneklemi olan TÖMER'in verilerine göre her sene yaklaşık 100 uluslararası öğrenci Eskişehir, Anadolu Üniversitesi, TÖMER'de eğitim görmektedir. Araştırma 2019–2020 eğitim-öğretim yılında TÖMER'de öğrenim gören 90 uluslararası öğrenciden 71 öğrencinin katılımıyla oluşmaktadır. Çalışma verileri 2020 yılının Mart ayında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında veri toplama aracı olarak kullanılmıştır ve TÖMER'de uygulanmıştır. Veri toplama aracı sorularına verilen cevaplar üzerinde SPSS 25.0 programı ile“Frekans”,“Yüzde”,“Aritmetik Ortalama”“ANOVA”“T test”gibi betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularını sunmak ve yorumlamak için“tartışma tekniği”uygulanmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı uygulamasına katılan TÖMER öğrencilerinin Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne ilişkin yeterli farkındalık düzeylerinin olmadıkları sonucuna ulaşılmış ve elde edilen sonuçlardan hareketle çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examines the awareness and interest among Eskişehir Anadolu University international students who are studying in TÖMER in regard to the tangible and intangible cultural heritage of the places located in Turkey of the UNESCO world heritage list. Quantitative methods were used in the research and a descriptive scanning model research was conducted. The sample of this research is about 100 students who participate in Anadolu University Turkish Teaching Center every year according to the data provided by the TÖMER administration. The research is conducted with the participation of 71 students out of 90 international students studying in the TÖMER center during the 2019-2020 academic year. Research data were collected in March 2020. In order to collect the data,“Data Collection Tool”was used and it was applied in the TÖMER center. In the answers given to the questions used in the Data collection tool, techniques such as“Frequency”,“Percent”,“Arithmetic Mean”,“ANOVA”and“T test”were used with the SPSS 25.0 program. In addition to that,“Discussion technique”was applied to present and interpret the research findings. The TÖMER students who participated in the data collection tool implemented under the Research have reached the conclusion that there is a lack of sufficient awareness about Turkey's UNESCO World Heritage List and based on the obtained results, various suggestions have been made.