Elli beş yaş ve üstü bireylerin sağlık profili ve huzur evine ilişkin düşünceleri
Health profile of individuals fifty five aged and over thoughts about nursing homes
  1. Tez No: 637679
  2. Yazar: AYŞE İNCEMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık profili, 55 yaş ve üstü, huzurevi, hemşirelik, Health profile, aged 55 and over, nursing homes, nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma evde yaşayan 55 yaş ve üstü bireylerin sağlık profili ve huzurevinde yaşamaya ilişkin düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 1 Mart 2018- 30 Nisan 2018 tarihleri arasında, Gaziantep İli Şahinbey İlçesi Düztepe Mahallesinde yaşayan 218 katılımcı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce gerekli izinler alınmıştır. Verilerin toplanmasında Anket Formu, Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilen değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov Simirnov, One Way Anova, Student T, Kruskall Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamalarının 66,17 olduğu, %51,4'ünün kadın, %30,7'sinin okuryazar, %85,3'ünün evli, %39,4'ünün ev hanımı ve % 89,4'ünün sosyal güvencesinin olduğu, % 56,9'unun çalışmadığı ve % 38,5'inin eşi ile birlikte yaşadığı belirlendi. Bireylerin %72'sinin huzur evinde yaşamak istemedikleri, ancak huzur evinin adının rehâbilitasyon ya da yaşam merkezi olması durumunda %99,1'inin buralarda kalabileceklerini belirttikleri tespit edildi. Katılımcıların %80,8'inin huzurevlerinde kalan kişilerin günlük yaşam aktivitelerine yardım edildiğini düşündükleri saptandı. Eşi ve çocukları ile birlikte yaşayanların, erkeklerin, ilaç kullanmayanların, kronik hastalığı olmayanların SF-36 ölçeği tüm alt boyut puan ortalamalarının diğerlerine göre daha yüksek olduğu, NSP puan ortalamalarının ise birlikte yaşadıkları kişilere göre dağılımları arasındaki farkın anlamlı olduğu belirlendi. Çalışma kapsamına alınan bireylerin çoğunun huzurevinde kalmak istemediği, SF-36 ölçeği tüm alt boyut puan ortalamalarının ve NSP puan ortalamalarının birlikte yaşadıkları kişilerden etkilendiği saptandı. Bu sonuçlar doğrultusunda bu yaş grubundaki kişilere huzuerevleri hakkında bilgi verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was state of to determine the health profiles of the individuals aged 55 and over and thoughts regarding living in a nursing home. This study is happened between 1 March 2018-30 April 2018 and was made descriptive with 218 participants living in Düztepe Neighborhood Şahinbey District Gaziantep Province. Necessary permissions were obtained before starting to study. Survey form, The Nottingham Health Profile and Short Form 36 Questionnaire of Evaluating Life Quality are used for in collecting data. For descriptive statistics in the evaluation of the data obtained are Kolmogorov Smirnov, One Way Anova, Student T, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used. Detection: It was determined that average age of the participants 66.17, 51.4% woman, 30.7% educated, 87.3% married, 39.4% housewifes, 89.4% has social guarantees, 56.9% not working, 38.5% lived with their spouses. It was found that 72% of individuals do not want to live in a nursing home, but 99.1% could stay if the nursing home's name is changed as a rehabilitation or living center. It was determined that 80,8% of the participants thought that the people living in nursing homes were assisted in daily life activities. Short Form 36 scale all sub-dimension mean scores was determined that higher than others of those living with their spouse and children, men, who do not use medicine, of those without chronic disease and The Nottingham Health Profile mean scores was determined that the difference in the distribution of according to the people they live with was significant. Most of the individuals included in the study do not want to stay in a nursing home and it was determined that people are affecting the people they live with according to Short Form 36 scale all sub-dimension mean scores and The Nottingham Health Profile mean scores. In accordance with these results, it may be recommended to give information about nursing homes to people in this age group.