Ankilozan spondilitli hastalarda ozon tedavisinin etkinliği
Efficacy of ozone therapy in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 637680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, rektal ozon tedavisi, tamamlayıcı tıp, Ankylosing spondylitis, rectal ozone treatment, complementary treatment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ankilozan Spondilit (AS) hastalarında medikal tedaviye eklenen rektal ozon tedavisinin; ağrı şiddeti, sabah tutukluluğunun süresi, entezopati, spinal mobilite, fonksiyonel durum, hastalık aktivitesi, yaşam kalitesi ve akut faz reaktanları üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Modifiye New York tanı kriterlerine göre tanısı konan 30 AS'li hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil etme ve dışlanma kriterlerine uygun olarak seçilen 30 hasta, randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki hastalara kullanmakta olduğu medikal tedavi ile birlikte rektal ozon tedavisi giderek artan dozlarda haftada 5 seans, 4 hafta boyunca toplam 20 seans olacak şekilde uygulandı. Birinci hafta: 25 mg/l, 100 ml; ikinci hafta: 30 mg/l, 150 ml; üçüncü hafta: 35 mg/l, 200 ml; dördüncü hafta: 40 mg/l, 200 ml olacak şekilde rektal ozon tedavisi uygulandı. Grup 2'deki hastalara ise sadece kullanmakta olduğu mevcut medikal tedavisine devam etmeleri önerildi. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerinde; sabah ve gece ağrı şiddeti için vizüel analog skala (VAS), sabah tutukluluğu süresi, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS), hasta ve doktor global değerlendirmesi, Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI), Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi (ASQoL), Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMI), Maastricht Ankilozan Spondilit Entezit Skoru (MASES), C-reaktif protein (CRP) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) değerlendirme parametreleri olarak kullanıldı. Başlangıçta değerlendirme parametreleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Ozon grubunun grup içi değerlendirmesinde, tedavi sonrasında tedavi öncesine göre sabah ve gece VAS skorları, sabah tutukluluğunun süresi, BASDAI, ASDAS(crp), ASDAS(esh), MASES, hasta ve doktor global değerlendirme, ASQoL parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenirken BASMI, BASFI, ESH ve CRP değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Kontrol grubunda ise hiç bir değerlendirme parametresinde tedavi sonrasında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlenmedi. Tedavi sonunda; sabah ve gece VAS skorları, sabah tutukluluğunun süresi, BASDAI, ASDAS(crp), ASDAS(esh), MASES, hasta ve doktor global değerlendirme, ASQoL parametelerinde ozon grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. Ozon ve kontrol grupları arasında tedavi sonrası BASMI, BASFI, ESH ve CRP açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. AS'de ozon tedavisinin etkinliğinin değerlendirildiği ilk çalışma olan çalışmamızın sonuçlarına göre, medikal tedaviye eklenen ozon tedavisi AS hastalarının ağrı şiddetini, entezopati skorlarını ve sabah tutukluluğu sürelerini azaltarak hastalık aktivitelerini azaltmış dolayısıyla da yaşam kalitelerini düzeltmiştir. Bu nedenle ozon tedavisinin AS hastalarının tedavilerinde tamamlayıcı bir tedavi seçeneği olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of rectal ozone treatment added to medical treatment on pain severity, duration of morning stiffness, enthesopathy, spinal mobility, functional status, disease activity, quality of life and acute phase reactants in Ankylosing Spondylitis (AS) patients. Thirty patients diagnosed as AS according to Modified New York Criteria were included in the study. Thirty patients selected according to inclusion and exclusion criteria were randomized into two groups. Rectal ozone treatment along with medical treatment was administered to the patients in group 1, in increasing doses for 5 sessions per week, 20 sessions in total for 4 weeks. First week: 25 mg/l, 100 ml; second week: 30 mg/l, 150 ml; third week: 35 mg/l, 200 ml; fourth week: 40 mg/l, 200 ml rectal ozone treatment was applied. The patients in group 2 continued only their current medical treatment. In the assessment of patients before and after treatment, visual analogue scale (VAS) for morning and night pain severity, duration of morning stiffness, Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS), patient and physician global assessment, Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), Ankylosing Spondylitis Quality of Life Questionnaire (ASQoL), Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), Maastricht Ankylosing Spondylitis Entesite Score (MASES), C-reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESH) were used as assesment parameters. There was no statistically significant difference between the groups according to assesment parameters at baseline. In the intra-group assesment of the ozone group, there was a statistically significant improvement in morning and night VAS scores, duration of morning stiffness, BASDAI, ASDAS (crp), ASDAS (esh), MASES, patient and physician global assessment, ASQoL parameters after the treatment when compared to the pre-treatment, but there was no statistically significant difference in BASMI, BASFI, ESH and CRP values. In the control group, no statistically significant improvement was observed in any of the assesment parameters after treatment when compared to pre-treatment. At the end of the treatment morning and night VAS scores, duration of morning stiffness, BASDAI, ASDAS(crp), ASDAS(esh), MASES, patient and physician global assesment, ASQoL parameters were statistically significantly improved in ozone group when compared control group. There was no statistically significant difference between the ozone and control groups in terms of BASMI, BASFI, ESR and CRP after treatment. According to the results of our study, which was the first study evaluating the efficacy of ozone treatment in AS, ozone treatment added to medical treatment reduced pain severity, enthesopathy scores and duration of morning stiffness of AS patients, thereby reducing disease activities and thus improving quality of life. Therefore, we think that ozone treatment may be a complementary treatment option in the treatment of AS patients.