Arı zehrinin karaciğer ve metastatik meme kanseri hücrelerindeuzun vadede sitotoksik etkisinin incelenmesi
Investigation of the long-term cytotoxic effect of bee venom onliver and metastatic breast cancer cells
- Tez No: 637790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÇELİK UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Oncology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Arı zehri, Sisplatin, MDA-MB-231, HEPG2, NIH/3T3, Kanserde seçicilik, Bee venom, Cisplatin, MDA-MB-231, HEPG2, NIH/3T3, Selectivity in cancer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Arı zehri, arılar tarafından üretilen biyolojik olarak aktif moleküller (melittin, apamin, adolapin, enzimler gibi) içeren birçok hastalığın tedavisinde kullanılan alternatif tıp ürünüdür. Günümüzde kullanılan kanser terapi ilaçlarının problemi ilacın seçiciliğinin çok düşük olması yani sağlıklı hücrelere de zarar vererek kanserin yeniden nüksetmesine zemin hazırlamasıdır. İdeal kanser tedavisi, sadece kanser hücrelerini hedef alabilen yüksek seçicilikte olan ajanlarla sağlanabilir. Literatürde arı zehrinin muamele edildiği kanser hücre hatlarında sitotoksisitenin arttığı, normal hücrelerde minimal sitotoksik etki gösterdiği yapılan çalışmalarla bulunmuştur. Bu tez kapsamında, arı zehrinin kanser hücreleri üzerindeki uzun süreli etkisinin ve moleküler mekanizmasının araştırılarak; arı zehrinin kanser terapisindeki seçiciliğinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik MDA-MB-231 (metastatik meme kanseri), HEPG2 (karaciğer kanseri) ve NIH/3T3 (sağlıklı fibroblast) hücre hatları ile yapılan moleküler çalışmalarda, arı zehrinin kemoterapi ajanı sisplatine göre sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri öldürdüğü ve arı zehri uzaklaştırıldıktan sonra da bu etkinin devam ettiği gösterilmiştir. Bu çalışma ile arı zehrinin MDA-MB-231 ve HEPG2 kanser hücreleri üzerinde mitokondriyal kopya sayısı, DNA hasarı ve hücre iskelet proteinin yerleşimi açısından da spesifik ve seçici bir etkisinin olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Bee venom is an alternative medicine product that contain biologically active molecules (such as melittin, apamine, adolapine, enzymes) produced by bees used in the treatment of many diseases. The problem of currently used cancer therapeutics is that drugs are not selective for cancer cells as to they can damage healthy cells and cause recurrence of cancer. Ideal cancer treatment can be provided by the agents with high selectivity that should target only cancer cells. It has been found in the literature that cytotoxicity is induced by bee venom in cancer cell lines and bee venom has minimal toxic effect on normal cells. In this thesis, it was aimed that to clarify of selectivity of bee venom in cancer therapy investigating in long-term and to reveal molecular mechanism of bee venom on breast (MDAMB-231), liver (HEPG2) cancer cells and normal fibroblast NIH/3T3 cell lines. It was found that bee venom was able to induce cell death in cancer cells, but less effective in healthy cells, and also showed persistent cytotoxic effect even if after removal bee venom. In this study, it was found that bee venom has a specific and selective effect on mitochondrial copy number variation, DNA damage and the location of a cytoskeleton protein in MDA-MB-231 and HEPG2 cancer cells.