Kırgızistan'da demokrasi ve siyasi partiler
The democracy and political parties in Kyrgyzstan
- Tez No: 637837
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Demokrasi, Siyasi partiler, Parti sistemi, Meclis, Seçimler, Kyrgyzstan, Democracy, Political parties, party System, Parliament, Elections
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, Kırgızistan'da demokrasi inşası ve konsolidasyonu bağlamında siyasi partilerin rolünün incelenmesine yöneliktir. Çalışmanın önemi, demokratik bir toplumun ve siyasal sistemin önemli özelliklerinden birisi de istikrarlı, yasal alt yapı ve güvenceye sahip siyasi partilerden müteşekkil bir parti sistemi olmasıdır. Demokratik adımlar ve siyasi partilerin oluşumu, Kırgız Cumhuriyeti'ninn bağımsızlık öncesi gelişmelerle başlamıştır. Ülke siyasi kültüründe demokratik ve ulusal öz-farkındalığın başlangıcı, Kırgızistan'daki siyasi hareketlere ve siyasi partilere dönüşen ilk sosyo-politik hareketlerde bağımsızlık öncesi ve hemen akabinde meydana gelen siyasi gelişmelerle şekillenmeye başlamıştır. Bugün Kırgızistan'daki parti sistemi demokratik bir sistemin garantörü, vatandaşların iradesinin özgürce ifade edilmesini mümkün kılan en önemli araçlardan birisi durumundadır. Birbirleriyle yarışan partilerin varlığı, seçmenlere oy verermek suretiyle karar alma mekanizmalarına katılma ve bununla bağlantılı olarak demokratik işleyiş süreçlerine katılma fırsatı vermektedir. Bu nedenle, modern Kırgızistan'da böyle bir sistemin oluşum sürecinin özelliklerinin açıklığa kavuşturulması çok önemli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The study focuses on examining the role of political parties in the context of democracy building and consolidation in Kyrgyzstan. The importance of the study is that one of the important features of a democratic society and political system is that it is a party system composed of political parties with a stable legal infrastructure and security. Democratic steps and the formation of political parties started with the pre-independence developments of the Kyrgyz Republic. The beginning of democratic and national self-awareness in the political culture of the country began to be shaped by the political developments that took place before and immediately after the independence in the first socio-political movements that turned into political movements and political parties in Kyrgyzstan. Today, the party system in Kyrgyzstan is the guarantor of a democratic system and one of the most important tools that enable the free expression of the will of the citizens. The existence of parties competing with each other gives voters the opportunity to participate in decision-making mechanisms by voting and, in connection with this, to participate in democratic processes. Therefore, it seems very important to clarify the features of the formation process of such a system in modern Kyrgyzstan.