Cumhuriyet Döneminde kadın hakları ışığında ilklere imza atan kadınlar
Women breaking ground on women rights during Republic Period
  1. Tez No: 637839
  2. Yazar: ŞERİFE GİZEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kadını, Kadın, Atatürk, Türk İnkılabı, Kadın Faaliyetleri, Turkish Women, Women, Atatürk, Turkish Revolution, Women's Activities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Toplumu meydana getiren iki cins olan kadın ve erkeğin toplum ve diğer bütün alanlarda eşit haklara sahip olması insan haklarının da önemle üzerinde durduğu bir konudur. Çağdaşlaşmanın, çağdaş toplum ve çağdaş bir devlet kurmanın ilk adımı mevcutta yer alan eşitsizlikleri ortadan kaldırmaktan geçmektedir. Sosyal, kültürel, siyasal alanlarda kadını ve erkeği ile ayrım yapmaksızın beraber hareket edebilme kabiliyeti gösteren toplum ve devletler ancak çağdaş medeniyet seviyesine kavuşabilirdi. İşte bu düşünce ile hareket eden Mustafa Kemal Atatürk Türk İnkılabını gerçekleştirirken önemle bu konu üzerinde durmuştur. Yeni bir devlet meydana getirirken Kadın Hakları konusu zaten kaçınılmaz olarak karşımıza çıkacaktır. Bu konu Türkiye Cumhuriyeti Devletinde ciddi bir şekilde ele alınarak, yeni rejim Cumhuriyetin gerekleri doğrultusunda meydana gelen değişimler ile birlikte kadın hakları konusunda gerekli yasaların çıkarılması ile sonuçlandırılmıştır. Türk Kadını da bu haklarına sahip çıkarak, üstüne düşeni yerine getirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün savunuculuğunu bizzat üstlendiği ve büyük emek harcadığı kadın hakları, Türk Kadınına eskiden sahip olduğu fakat çeşitli olumsuz fikirler dolasıyla kaybettiği hak ve özgürlüklerine kavuşma imkânı sunmuştur. Türk modernleşmesinde, kadınlara modernleşmenin taşıyıcılığı rolü verilmiştir. Türkiye de Kadın Hakları feminizm tarzında değil toplum da standart vatandaş yaratma çabası düşüncesi ile gerçekleştirilmiştir. Yani amaç Türk kadınını layık olduğu konuma getirmektir. İşte bu bakış açısı ile eğitim, kültür, siyaset ve hukuk alanlarında kadınlar için gerekli düzenlemeler yapılacak ve kadınlar kafes arkalarından, peçe aralarından bilim kürsüsüne, meclise, hâkimliğe yükselecektir. Kadınlarımız bu haklarını elbette ki Türk Devrimine ve onun lideri Mustafa Kemal Atatürk'e borçludur. Bu çalışma tarihi süreç dâhilinde yine tarihin rehberliğinde Türk kadının hayat sahnesinde ki rol değişimleri, siyaset, eğitim, sağlık, hukuk gibi hayatı oluşturan temel unsurların içinde Cumhuriyet öncesi Türk kadının konumuyla Cumhuriyet ile birlikte Türk kadının geldiği noktayı ele alarak cumhuriyet döneminde kadın kimliğinin oluşmasına emekleri ile katkı sağlayan ve meslek gruplarında ilkleri başaran kadınların hayat hikâyelerini açığa çıkararak günümüz kadınlarına ışık olabilmeyi hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
Having the equal rights of the two gender, man and woman in society and in any other fields which create the society is also a matter of human rights also emphasized. The first step of the establishment of a civilisation, contemporary society and civilised state is to eliminate the present inequalities. The communities and the states which show the ability to act together with women and men without discrimination in social, cultural and political fields can only reach the level of modern civilization. Acting with this thought, Mustafa Kemal Atatürk, emphasized this issue while he was realizing the Turkish Revolution. The issue of Women's Rights will inevitably come before us when we want to create a new state. This matter was discussed seriously in the Republic of Turkey. Together with the changes that took place according to the requirements of the republic, the new regime resulted in the enactment of the necessary laws and ordinances on women's rights. And every Turkish Women have fulfilled their share on this by protecting their rights. Women's rights, which Mustafa Kemal Atatürk personally assumed and made great efforts, provided Turkish Women the opportunity to obtain the rights and freedoms that they had in the past but lost because of various negative opinions. The duty of carrying the modernization has been given to the women in Turkish modernization movement. Women rights in Turkey hasn't been shaped by feminism, but by the idea of creating an equal community. So the aim was to put Turkish women in position which they deserve. With this point of view the necessary arrangements were made in education, culture, politics and law. And the women will escape from the cage, and they will rise through the veil to the chair of science, parliament and judgeship. Without doubts, our women owe their rights to the Turkish Revloution and to its leader, Mustafa Kemal Atatürk. This study aims to show Turkısh women role changes in politics, education, health, law and also compare Turkısh women before republic and after republic and to light turkısh women revealing the succesful women life stories.