1938-1948 dönemi yayımlanmış yazılarında Kayserili emekli general Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet'in fikir dünyası
The world of ideas of the retired general Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet of Kayseri in his published writings covering the period of 1938 – 1948
  1. Tez No: 637840
  2. Yazar: AHMET ULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, İkinci Dünya Savaşı, Hitler, Son Posta, Çınaraltı, Cumhuriyet, Savaşta Türkiye, Alman-Rus savaşı, Kızılelma, Büyük Çağ, Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, Second World War, Hitler, Son Posta, Çınaraltı, Republic, Turkey in the War, the German-Russian War, Kızılelma, Great Age
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunda kurmay olarak aktif askeri görevde bulunan, ardından milli mücadeleye katılarak yeni Türkiye Devleti'nin kurulmasında rol oynayan, 1932 yılında tümgeneral rütbesinde iken kendi isteğiyle emekli olan Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, askeri deneyimini bu alanda ortaya koyduğu eserlerine yansıtmıştır. Kitap halinde basılan eserleri genel olarak askeri nitelik taşımaktadır. Bu çalışma belirlenen dönem içinde kalan kitaplaştırılmamış askeri ve fikri yazılarını bir araya getirmek suretiyle bütüncül bir bakış açısına ulaşmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın giriş kısmında yazarın hayatı, ailesi ve askeri yaşamı anlatıldıktan sonra birinci bölümde Son Posta gazetesinde yayımlanan İkinci Dünya Savaşı öncesi ve savaş zamanı ele aldığı konulardan oluşan yazıları ele alınmıştır. İkinci kısımda Cumhuriyet gazetesindeki savaş yazıları doğu cephesiyle sınırlandırılarak verilmiştir. Savaş cephelerini davetli olarak gezen ve Hitler ile karargâhında görüşen Emir Erkilet'in savaş ve savaşın etkilediği dönemin siyaseti hakkındaki görüşleri önem arz etmektedir. Bu görüşlerin analiziyle yazarın konuyla ilgili kaleme aldığı eserleri dışında kalan bakış açısı ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde dönemin en önemli kültür, fikir, sanat dergilerinden olan Çınaraltı Mecmuasında yayımlanan yazıları ağırlıklı olmak üzere diğer dergilerde neşredilen görüşleri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmanın genelinde 1938-1948 dönemi Türkiye'sinin iç ve dış güncel, siyasi, kültürel konuları Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet'in gözünden anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, who served actively as a staff member in the Ottoman army during the Balkan Wars and the First World War, who then participated in the National Struggle and played a role in the establishment of the new Turkish state, and who retired voluntarily in 1932 at the rank of Major General, reflected his military experience in his works in this field. His works published in book form are generally of military nature. This study aims to reach a holistic point of view by bringing together the unpublished military and intellectual writings remaining within the specified period. After explaining the life, family and military life of the author in the introduction part of the study, the first chapter covers his writings on pre-World War II and wartime topics published in Son Posta newspaper. In the second part, war articles in Cumhuriyet newspaper are limited to the eastern front. Emir Erkilet's views on the war and the politics of the war-affected period are important, as he visited the war fronts and met with Hitler at his headquarters. With the analysis of these opinions, the perspective of the author other than the works he wrote on the subject was revealed. In the third part, the views published in other magazines, mainly the articles published in Çınaraltı Magazine, one of the most important culture, ideas and art magazines of the period, were evaluated comprehensively. In the study, generally, the internal and external current, political and cultural issues of 1938-1948 period Turkey were tried to be understood through the eyes of Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet.