Rize'de yarışmalara katılan sporcuların öfke düzeylerinin araştırılması
The investigation of anger levels of athletes participating in competitions in rize
- Tez No: 638072
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Öfke, Sports, Anger
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireysel ve takım sporlarında mücadele eden sporcuların demografik özelliklerine göre öfke ifade tarzı özelliklerini araştırmaktır. Çalışma, genel tarama modeli kullanılarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Rize ilinde 2019/2020 sezonunda yarışmalara katılan 46'sı kadın, 154'ü erkek toplam 200 sporcu oluşturmuştur. Çalışmada sürekli öfke ve öfke tarzlarının belirlenmesi için orjinali 1988 yılında Spielberger tarafından geliştirilmiş olan ve Türkçe uyarlaması 1994 yılında Özer tarafından yapılmış Sürekli Öfke – Öfke Tarz Ölçeği (SÖ-ÖTÖ) ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Anketler tüm sporculara birebir yüz yüze yaptırılmıştır. Sonuç olarak; yarışmalara katılan sporcuların öfke düzeyleri farklı demografik değişkenlerden etkilenmektedir. Spor dalı, antrenman sayısı, spor yılı ve sporculuk düzeyi bireylerin dışa yönelik öfke düzeylerinde farklılıklar yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate anger expression style characteristics according to the demographic characteristics of athletes who struggle in individual and team sports. The study was planned using the general screening model. The sample of the study consisted of a total of 200 athletes, 46 women and 154 men, who participated in the competitions in the 2019/2020 season in Rize. In order to determine the anger and anger styles in the study, the Continuous Anger - Anger Style Scale (SÖ-ÖTÖ), which was developed by Spielberger in 1988 and whose Turkish version was made by Özer in 1994, and a personal information form prepared by the researcher were applied. Surveys were made face to face for all athletes. As a result; The anger levels of the athletes participating in the competitions are affected by different demographic variables. The branch of sports, the number of trainings, the year of sports and the level of athletics create differences in the level of anger towards individuals.