Akdeniz üniversitesi Tıp fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalında yapılan koroner anjiyografilerde koroner arter anomalilerinin tipleri ve insidansının saptanması
Determination of the incidence and types of coronary artery anomalies in coronary angiographies observed at Akdeniz University Faculty of Medicine Cardiology department
- Tez No: 638277
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE BİKEM SÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: koroner anjiografi, koroner arter, koroner arter anomalileri, miyokardiyal köprü, ani kardiyak ölüm, coronary angiography, coronary artery, coronary artery anomalies, musculer bridge, sudden cardiac death
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Koroner anjiyografi kullanımının yaygınlaşması ile koroner arter anomalileri daha fazla tespit edilmektedir. Ani kardiyak ölümlerin en büyük ikinci nedeni olan koroner arter anomalileri dikkat çekmektedir. Çalışmamızda, koroner arter anomalilerinin tiplerine göre görülme sıklığını, anomali tiplerinin cinsiyet ve yaş ile ilişkisini belirlemeyi hedefledik. Yöntem: Çalışmamızda, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalında 1.1.2014 ve 1.11.2018 tarihleri arasında yapılan 14022 koroner anjiyografi raporu retrospektif olarak değerlendirilerek koroner arter anomalileri ve sıklığı saptandı. Koroner arter anomalisi tespit edilen hastaların sınıflandırılması için Angelini ve Khatami tarafından oluşturulan sistematik anatomik sınıflandırma yöntemi kullanıldı. Her bir koroner arter anomalisi tipinin, koroner arter anomalileri içindeki yüzdesi, insidansı, hastaların ortalama yaşları ve kadın/erkek oranı belirlendi. Bulgular: Birden fazla koroner anjiyografi raporu bulunan hastalar sebebiyle 12214 farklı hasta üzerinden değerlendirmeler yapıldı. 564 koroner anomali saptandı. 4.62 olarak saptanan insidans, miyokardiyal köprü vakaları olmaksızın değerlendirildiği zaman 2.64'tür. Grup A anomalileri %24.82, Grup B anomalileri %68.79, Grup C anomalileri %4.96, Grup D anomalileri %1.41 olarak bulundu. Çalışmamızda en sık görülen anomali tipleri sırasıyla; miyokardiyal köprü %42.73 , bifid R. interventricularis anterior (LAD) %19.86, A. Coronaria sinistra (LMCA) yokluğu %16.31 şeklindedir. Sonuç: Çoğunlukla semptom göstermediğinden koroner arter anomalilerinin tespiti nadirdir. Ani kardiyak ölümlere, iskemiye ve yaşam kalitesinde azalmaya sebep olabilecek bu anomaliler hakkındaki detaylı bilgilerin literatüre kazandırılmasının ve göz önünde bulundurulmasının klinik değerlendirmeler aşamasında önemli olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: With the widespread use of coronary angiography, coronary artery anomalies are detected more. Coronary artery anomalies, the second biggest cause of sudden cardiac deaths, draw attention. In our study, we aimed to determine the frequency of coronary artery anomalies according to their types, and the relationship of anomaly types with gender and age. Method: In our study, the coronary artery anomalies and its frequency were determined by retrospectively evaluating the 14022 coronary angiography reports made between the dates of 1.1.2014 and 1.11.2018 at Akdeniz University Faculty of Medicine Cardiology Department. The systematic anatomical classification method created by Angelini and Khatami was used to classify patients with coronary artery anomalies. The percentage of each type of coronary artery anomaly in the coronary artery anomalies, its incidence, the mean age of the patients, and the female / male ratio were determined. Results: Due to patients with more than one coronary angiography report, evaluations were made on 12214 different patients. 564 coronary anomalies were detected. The incidence, which was determined as 4.62, is 2.64 when evaluated without myocardial bridge cases. Group A anomalies were 24.82%, Group B anomalies were 68.79%, Group C anomalies were 4.96%, Group D anomalies were 1.41%. The most common anomaly types in our study are as follows; myocardial bridge is 42.73%, bifid R. interventricularis anterior (LAD) 19.86%, A. Coronaria sinistra (LMCA) absence is 16.31%. Conclusion: Detection of coronary artery anomalies is rare since it mostly does not show symptoms. We think that enriching the literature with detailed information about these anomalies, which may cause sudden cardiac deaths, ischemia and a decrease in quality of life, and considering this information may be important in the clinical evaluation phase.